Регистрацията на българското кисело мляко по евростандарт за качество ще отнеме до 3 години

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Регистрацията на българското кисело мляко, саламуреното сирене и кашкавала по стандартите за защита на качеството в Европейския съюз ще отнеме от 2 до 3 години. Това каза за „Агрозона“ Иванка Статкова, дирекция „Политика по агрохранителната верига“ по време на Национална младежка научно-практическа конференция, организирана от Съюза по хранителна промишленост.

Министерство на земеделието, храните и горите очаква всеки момент производителите да подадат заявленията за регистрация на млечните продукти по схемите за качество на ЕС, след като отпадна националната защита по Закона за марките и географските означения. Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите са провели срещи с млекопреработвателите, на които са дадени пояснения относно новите изисквания за регистрация.

Процесът на регистрация преминава по следния начин: след като се премине процеса на национална регистрация, трябва да се премине процедура на Европейската комисия, след което продуктът се вписва в регистрите на ЕК.

Предстои да бъде публикувана наредбата за регистрация на планински продукти – билки, билкови чайове, месни продукти и други. Интересът от страна на българските производители е голям, каза още Иванка Статкова.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА