Регистрацията на българското кисело мляко по евростандарт за качество ще отнеме до 3 години

Регистрацията на българското кисело мляко, саламуреното сирене и кашкавала по стандартите за защита на качеството в Европейския съюз ще отнеме от 2 до 3 години. Това каза за „Агрозона“ Иванка Статкова, дирекция „Политика по агрохранителната верига“ по време на Национална младежка научно-практическа конференция, организирана от Съюза по хранителна промишленост.
Министерство на земеделието, храните и горите очаква всеки момент производителите да подадат заявленията за регистрация на млечните продукти по схемите за качество на ЕС, след като отпадна националната защита по Закона за марките и географските означения. Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите са провели срещи с млекопреработвателите, на които са дадени пояснения относно новите изисквания за регистрация.
Процесът на регистрация преминава по следния начин: след като се премине процеса на национална регистрация, трябва да се премине процедура на Европейската комисия, след което продуктът се вписва в регистрите на ЕК.
Предстои да бъде публикувана наредбата за регистрация на планински продукти – билки, билкови чайове, месни продукти и други. Интересът от страна на българските производители е голям, каза още Иванка Статкова.