Разширяват достъпа на родни храни до големите вериги

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

От земеделското министерство представиха на бранша приоритетите в сектора

„Ще работим за подобряване на контрола по агрохранителната верига, качеството и безопасността на предлаганите храни на пазара в страната. Искаме да подкрепим родните производители на храни като създадем възможно най-добри условия на достъп на българските храни на пазара. Особено важна за нас е устойчивостта на веригата на предлагане на храни чрез предлагане на фермерски продукти и скъсяване на веригите на доставки с цел да се защитят максимално интересите на българските производители и да се предотвратят нелоялни търговски практики. Сред приоритетите ни в сектора са борбата със сивия сектор, както и прилагането на ангажиментите по Зелената сделка и запазване на биоразнообразието.” Този ангажимент пое ръководството на Министерство на земеделието по време видеоконферентна среща с браншовите организации от сектор „Храни“ и търговските вериги. В срещата участие взеха министъра на земеделието д-р Иван Иванов, заместник-министър Момчил Неков, заместник-министър Стефан Бурджев, заместник-министър Иван Христанов, както и представители на Българска агенция по безопасност на храните, Център за оценка на риска по агрохранителната верига, Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията.

Заместник-министър Момчил Неков подчерта, че едни от най-важните и трайни приоритети, които си поставя екипа на Министерство на земеделието в провежданите от него политики, са насочени към подобрена комуникация и партньорство при работата с браншовите организации от сектор „Храни“. Той подчерта, че се работи в посока производството на повече българска продукция с по-голяма добавена стойност и подкрепата й през финансовите инструменти на европейските и национални политики, които бъдещия Стратегически план и Националния план за възстановяване и устойчивост предлагат. „Ще се работи да се подпомогнат преработвателите, тъй като те създават работни места и много от тях оперират в селските райони, което е в унисон със заложените основни приоритети както на коалиционното правителство, така и на подготвяния стратегически документ за следващия програмен период“, каза още той.

По думите му, целта на срещата е да бъдат разгледани и търсени възможности за увеличаване на достъпа на традиционни български храни до потребителите, включително и чрез увеличаване на предлагането им в търговските вериги.

Важна тема на дискусията беше и дигитализацията, прилагането на високите технологии в хранителната индустрия и търговската мрежа.  Акцент в разговорите, отношение към който взе заместник-министър Иван Христанов, беше развитието на биологичното земеделие и перспективите му както в национален план, така и като експортно ориентиран продукт.

Заместник-министър Неков посочи, че политиките по агрохранителната верига ще продължат да бъдат важен приоритет на Министерство на земеделието и на неговия експертен екип, както и политиката за създаване на национални стандарти за производство на храни, с цел подобряване и повишаване на качеството на храните.

Преработвателите подкрепиха включването на мярка в стратегическия план и за подпомагане на схемите за качество. По време на дебата бяха поставени още въпроси за недостига на работна ръка в сектора и студентските програми, с които да се привличат млади специалисти, както и за приобщаване на децата към вкуса на добрата българска храна чрез програмите „Училищен плод” и „Училищно мляко”.

Заместник-министър Неков информира, че се удължава с 2 седмици срокът, до 28 януари 2022 г., за обществено обсъждане на изготвения проект на Програма за местни традиционни и регионални традиционни храни за периода 2021-2031 г. Той покани Националния съвет по храните да излъчи свои представители за участие в работната група, която работи по проекта. Представителите на хранително-вкусовия бранш активно участват и в дейностите при изпълнение на мерките по Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни (2021 – 2026 г.).

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА