Раздадоха наградите „Златен ритон“, отличиха три български изби

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Жури от 14 енолози оценяваха предложените вина

Четири вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба „Винария 2023“. Три от тях отидоха в колекциите на българските винарски изби – ВИ „Вила Юстина”, „Ловико Лозари” АД и „Стефан Пирев Уайнс”, a един – за турския производител „Suvla”.

За най-добро бяло вино от последна реколта бе избрано от авторитетното жури „4 сезона – Лято” от Совиньон блан&Семийон на „Вила Юстина”. Златен „Оскар” бе присъден и на розе от последна реколта на Craftman’s selection от Каберне совиньон&Гъмза на „Ловико лозари” АД.  При белите вина от стари реколти фаворит стана Шардоне „Еager” на Stephan Pirev wines. „Златен ритон получи“ и „Сира Резерва” (2020) на “Suvla” (Турция) в категория „Червени вина от предходни реколти”.

Изключително оспорвана бе надпреварата при вината, особено при розетата и при старите червена еликсири. При розетата от последни реколти бяха отличени със златен медал и диплом пет вина на четири изби – „Ноя”, „Старо Оряхово”, „Джемперлиеви” и ”Сувла” (Турция). При червените вина от стари реколти бяха присъдени осем златни и десет сребърни медали.

Съюзът на енолозите в България продължава своята инициатива да подкрепя и развива вината от местни сортове. Със специална награда за сорт Мавруд бе отличено Mavrud Reserve BIO (2019) на ВИ „Загрей”, за сорта Рубин Rubin Reserve (2019) на Винарна „Ялово”, за сорта Гъмза Gamza Reserve (2020) на ВИ „Горун”.

В категориите плодови ракии и други спиртни напитки с три златни медала бяха отличени „Златна дюля”, „Вилямовка”, Узо Мелтеми и Сливова ракия (15-годишна резерва) на „Дринк Импорт” EOOД и „Винпром Троян” АД. Сребърни медали бяха присъдени на „Мента Старопрестолна”, „Мастика Старопрестолна” и „Водка Роузи” на „Винпром” АД – Велико Търново и на Vodka Rosie.

За престижните отличия се състезаваха вина и спиртни напитки от България, Сърбия, Германия и Турция. Те бяха оценявани от 14-членно жури, в което участваха утвърдени дегустатори от страната и чужбина.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА