Растат цените на пивоварния ечемик във Франция

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Пивоварният ечемик е поскъпнал във Франция с 15-20 на сто само за последните три месеца. Причина за ръста в цените е намалялата с 22 % реколта. През 2016 г. посевите с ечемик, както и другите зърнени култури пострадаха от неблагоприятните климатични условия – дъждове и студено време през пролетта. В резултат на това се очаква реколтата от ечемик да бъде най-ниската за последните пет години – не повече от 10,2 млн. тона, като година по-рано френските фермери са прибрали 13 млн. тона.

От гледна точка на качеството, сривът е още по-голям, коментира Кристоф Пасленд от Soufflet Group. Според него, намалението на качеството се изразява в наличието на дребни зърна, повишено съдържание на протеин и голямо количество засегнати от болести зърна. В резултат на това количеството на зърно, подходящо за производството на малц пада много повече, отколкото е посочената загуба в добивите, уточнява agriacta.com.

Преди кризата цената на пивоварния ечемик е била около 180 евро / тон, но сега тя се е повишила до 200-210 евро / тон.”Франция ще намали до минимум износът на ечемик за пивоварни цели през този сезон”, уточни Ромен Широн, търговски директор в Malteurop. Това, което трябва да бъде изнесено извън ЕС, ще бъде предоставено на местните заводи. А износът за Китай, който купуваше много зимен ечемик през последните години, ще бъдат равен на нула “, коментира експертът.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements