В смолянското село Турян се прави ракия от плод на бъз. Това съобщи за „Фокус” производителят Филип Шехонов, местен жител, който стопанисва собствеността на районна кооперация в Турян, където именно се вари и ракията.
Идеята за производство на спиртната напитка от бъз дошла след като Шехонов видял телевизионно здравно предаване, за производство на вино и дори детски сиропи за кашлица. „Помислих, че след като се правят лековити сиропи от плода на бъза, може да опитам да направя и ракия”, каза Филип Шехонов. В рамките на последните три години Филип Шехонов залага плода и вари ракия по технологията, с която се прави и вино. „Важно е плодът да узрее достатъчно, обира се и се слага на пресата, където се мачка, събират се чепките, за да остане само гроздът. Оставя се да ферментира. После се добавя захар във вид на сироп и се смесва. Технологичното време отнема около седмица-две в зависимост от времето, след което отлежалата смес се вари в казаните”, обясни технологията Шехонов. При заложени около 100 кг плод на бъз, се добиват около 30 до 40 литра алкохол. „По-малък добив дава, не е като гроздето, но все пак е много вкусна и ароматна ракия”, посочи още производителят на бъзовата ракия. Произвежданите количества са главно за собствена консумация, като местният производител черпи приятели и съседи. Всички очакват новата селекция – в края на месец август плодът на бъза ще узрее напълно и първата ракия ще е готова около 15 септември.