Работниците осигуряващи производството на храна в България са предимно (43%) на възраст между 35 години и 49 години. Подобна е картината и в Чехия, Испания и Унгария, показват данните на Евростат. В същото време в шест държави-членки на ЕС – Германия, Финландия, Литва, Латвия, Португалия и Словения, хората на възраст над 50 години са най-големият дял на работниците, осигуряващи храна.
През 2019 г. в сектора за доставка на храни в Европейския съюз (ЕС) са били заети 15,9 милиона души на възраст над 15 години, което представлява 8% от общата заетост. Тяхната роля е от решаващо значение за осигуряване на основните нужди на домакинствата, тъй като те поддържат рафтовете на супермаркетите във кризисни времена.
Водещо е първичното производство
Почти половината (46%) от хората, заети в сектора на производството на храни, са работили в растениевъдството и животновъдството, лова и свързаните с тях услуги. В същото време работните места в производството на хранителни продукти представляват 26% от заетостта в този сектор, следвани от работни места в: продажбите на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия в специализирани магазини (15%), търговията на едро с храни, напитки и тютюневи изделия (8%), производството на напитки (3%), търговията на едро със селскостопански суровини и живи животни (2%) и риболов и аквакултури (1%). Хората, заети в барове и ресторанти, не са включени в сектора на производството на храни.
По-голямата част (59%) от работещите в сферата на производството на храни са мъже, въпреки че разпределението на пола варира в зависимост от дейностите: 88% от заетите в риболова и аквакултурите са мъже, докато 63% от служителите в продажбата на храни, напитки и тютюн на дребно са 63%. Що се отнася до разпределението по възрастови групи, над една трета (38%) от хората, заети в сектора на производството на храни в ЕС, са били на възраст от 35 до 49 години, докато хората на 50 и повече години са 34%, а тези на възраст 15-34 години заемат дял от 28%.
Жените преобладават в Германия
Румъния регистрира най-висок дял (23%) на работниците в производството на храни, следвана от Гърция с 18% и Полша с 14%. За разлика от тях, най-малки дялове са регистрирани в Люксембург и Швеция с по 3%, следвани от Дания с 4%.
Германия е единствената държава-членка на ЕС, където жените са преобладаващи в предлагането на храни. Делът на дамите там е 52%, а мъжете са 48% от работниците, докато Ирландия е регистрирала най-висок (78%) дял на мъжете, следвана от Малта със 72% и Люксембург с 69%. Само в пет държави-членки на ЕС -Кипър, Дания, Малта, Холандия и Швеция в сектора на предлагането на храни преобладават работниците на възраст 15-34.