Путин забрани вноса на земеделски стоки от западни държави

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Руският президент Владимир Путин издаде декрет на 6-и август, който инструктира държавните агенции да забранят вноса на храни, сурови материали и други земеделски продукти от държави, които са наложили санкции срещу Русия заради ролята й в кризата в Украйна, съобщава Agra Europe. Тези държави са САЩ, Канада, Австралия, Япония, Швейцария, Норвегия и страните от ЕС. Русия вече забрани вноса на месо от Румъния и на живи животни от Италия, България и Гърция също е забранен заради заболявания по добитъка в тези страни.

Декретът (достъпен тук на руски език) указва вносът на така определената селекция от стоки да бъде забранен в рамките на една година от влизането в сила на документа. Няма точно определение на стоките, които са забранени или държавите, от където вносът е забранен, но съдържа инструкции към държавните агенции да съставят такива списъци и да предприемат необходимите мерки. В момента се работи върху тези списъци и те ще бъдат публикувани на 7-и август.

Забраната е реакция на икономическите санкции, наложени на Руската Федерация от ЕС и САЩ през миналата седмица. Тези санкции включват замразяване на активи на руски лица и компании в западни банки, както и спиране на финансирането за планирани проекти. Русия беше обвинена в това, че създава напрежение в Украйна, което ескалира след свалянето на малайзийския самолет над контролиран от бунтовници регион в Украйна.

Не е ясно как забраната ще се отрази на руския пазар, но страната вече се е насочила към алтернативни посоки като Бразилия, Еквадор и Аржентина. В момента се водят преговори с Бразилия за размяна на пшеница срещу месо. Най-големият търговски партньор на Русия е Бразилия следвана от Германия, Украйна и Нидерландия.

В износа на Русия за ЕС преобладават месните продукти и само този сегмент се оценява на около 7.2 млрд. евро. Други често внасяни продукти са напитките, млечните продукти и плодовете и ядките. Около 10% от износа на ЕС отива за Русия. През 2013 г. Русия е внесла от САЩ земеделски продукти на стойност 43 млрд. щ.д. (32 млрд. евро). Основните продукти са говеждо и пилешко месо, риба, млечни продукти, зеленчуци, плодове, палмово, кокосово и слънчогледово масло, сурова захар. Русия вече забрани вноса на украински млечни продукти и соя, както и на полски плодове, молдовски вина, плодове и месо.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements