Птицевъди: Имаме много стари проблеми за решаване, предстоят и нови предизвикателства

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Част от натрупаните проблеми през годините са свързани с екарисажите и обезщетенията в случаите на инфлуенца по птиците, поясни Иван Ангелов

“Имаме да решаваме проблеми, които са натрупани в годините назад. Такъв проблем например са екарисажите, които не са съвместими с индустриалната дейност, която ние изпълняваме. Друг проблем са обезщетенията във връзка с инфлуенцата по птиците, където се получава забавяне с месеци, дори години.  Все още съществува проблема и за прилагане на методиката на обезщетенията, която да бъде съвместима с евродирективата и това нещо да се случва между 1 и 3 месеца, а не е за три-четири години”. Това заяви в интервю за Агрозона Иван Ангелов, член на Асоциацията на земеделските производители в България и и собственик на най-голямата българска компания за производство на яйца от свободно отглеждани кокошки след провелия се днес в МЗХ Консултативен съвет по месото и яйцата.

Нови предизвикателства в сектора след 2027 година

“От името на Асоциацията на земеделските производители в България и Съюза на птицевъдите заявихме, че предстоят и нови предизвикателства в сектора след 2027 година. Министерството на земеделието трябва не само да има ясно становище, но и визия как ще бъдат решени тези предизвикателства за ликвидирането на европроектите, за отглеждането на мъжките птици и прочие”, коментира още Ангелов.

“Основният удар и тежест ще се изнесе от производителя, но държавата  влицето на Министерство на земеделието и храните трябва да вземе своевременни мерки. В порядъка на няколко месеца трябва да бъде предвидено адекватно финансиране за бранша. 2027 година ще дойде много бързо и ако се стигне до ликвидация на клетките вече дотогава трябва да имаме работещо решение. В противен случай ситуацията ще бъде фатална за много голяма част от производителите. Птицевдната индустрията ще изпадне в колапс”, заяви той.

“Още през изминалата година алармирахме дирекция “Животновъдство”, проведохме среща с изпълняващия тогава в служебното правителство длъжността заместник земеделски министър, но поне в писмен вид нямаме представена никаква информация за това какви са идеите и как България ще се бори в тази ситуация. Да се прехвърли цялата отговорност и цялата тежест на проблема само върху производителите ще бъде пагубно”, разкри Ангелов.

“Много въпроси които са обсъждани през последните няколко години не са били придвижвани няма никакво дългосрочно и работещо решение по тях и явно са били замитани под килима. Не се борим за субсидии, борим се за виждане на проблемите и тяхното дългосрочно разрешаване”, допълни още той.

Необлагодетелствани и планински райони

“След 20 години прилагане на различни европрограми е време най-накрая да направим така, че да се задържат хората в необлагодетелстваните и планински райони и стимулирането там трябва да бъде така направено, не да се раздават пари на калпак, а  да се почерпи опита на Гърция, Австрия, Германия, които прилагат стимулиране, в зависимост от това къде са насочени инвестициите”, заяви още Ангелов.

Предложения за промени в Стратегическия план

“До седмица ще изпратим конкретни предложения, които да бъдат дискутирани, за да бъдат направени изменения в Стратегическия план. Имаме желание инвестициите, които ще се правят в необлагадетелстваните райони да бъдат така направени, както в западните държави, за да бъдат задържани хората там независимо какви животни отглеждат”, коментира той.

“До 10 работни дни ще се проведе и работна група за хуманното отношение и направените от нас предложения за промени в стратегическия план на България”, поясни още Ангелов.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА