Близо 800 хиляди птици са унищожени у нас през 2024 г. заради инфлуенца

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

Д-р Петя Петкова: Необходимо е да се регистрират всички лични стопанства заден двор и местната власт има голяма отговорност това да се случи

“Само за тази година унищожените птици са близо 800 хиляди и това неминуемо продължава да всява страх във всички птицевъди, независимо от мерките, които се взeмат на ниво стопанство, за да се предотврати евентуално проникване на вируса от дивата природа. За съжаление, само това не успява да бъде ефективна мярка и това се вижда всеки ден, прониквайки вируса в стопанства, които са с все по-добри мерки за биосигурност и които надграждат ежедневно работата си в тези обекти.” Това заяви в интервю за Агрозона д-р Петя Петкова, двм – изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България. 

“Вирусът може да навлезе във фермата по всякакви пътища, затова се правят и индивидуални планове за биосигурност на ниво стопанство, където се определят критичните точки именно за конкретното стопанство. Няма един унифициран подход”, допълни още тя.

“Ние като браншова организация още в края на миналата година започнахме специализирани обучения конкретно за биосигурност, за да помогнем на всички наши членове да осъзнаят отговорността и да работят за подобряване на мерките на ниво стопанство, за откриване на критичните точки, предотвратяване на контакта с дивата популация, намаляване и ограничаване на посетители, транспортни средства и различни рискови фактори.  Рисковите фактори са много и разнообразни и не случайно апелираме във всички разговори, които водим с администрацията да се насочат усилията и мерките към конкретните рискови фактори и да се работи за тяхното отстраняване, а не просто да се прилагат мерки, които са Ан блок за всички. Вирусът е толкова изменчив, че не може да се прилага унифициран подход към всички стопанства. Всеки регион е специфичен сам по себе си, в зависимост от локацията, гъстотата на птицевъдните стопанства, връзките и се надяваме да бъдем чути в това искане, защото вече нямаме друг изход,  освен да се работи целенасочено”, заяви д-р Петкова.

Апелираме да се обърне специално внимание върху нерегистрираните обекти

“В момента такива стопанства започват да раздават бройлери на населението и кокошки носачки и там е толкова рисков фактор. Личните стопанства трябва да бъдат регистрирани. Искаме всички да отговарят на изискванията, които са по законодателството и тук е ролята на администрацията и на кметовете на населените места да проведат правилните информационни кампании”, сподели още тя.

“През 2020 година, когато имаше проблем с Африканската чума по свинете, се говореше да се регистрират всички стопанства. Изключително лесно е да се регистрира заден двор лично стопанство, необходимо е просто едно заявление. Напълно безплатно е, но това помага на компетентните власти да открият евентуално целева популация и да бъдат предприети, в случай на необходимост, някакви мерки за превенция, защото без превенция няма как да говорим за разни заболявания, особено пък птичият грип, който се изменя постоянно. Миналата седмица в САЩ вече бяха засегнати и телета, което до момента не се беше случвало”, допълни д-р Петкова.

“Трябва да има близки контакти с местната власт, защото те са най-близко до населението. Регистрацията на лично стопанство не е нищо сложно. Просто се знае, че в двор Х има пет кокошки, нищо друго не се изисква, няма мерки, изисквания и така нататък. Знае се, че в случай на някакъв проблем, тези птици трябва да бъдат прегледани, за да нямат съответно рискове”, поясни още тя.

Приема ли БАБХ ефективни мерки за справяне с разпространението на инфлуенцата по птиците?

“Ние като национално представителна организация наистина сме притеснени от това, което е разписано в Заповедта на директора на БАБХ по отношение на усложнената епизоотична обстановка спрямо инфлуенцата по птиците. За пореден път мерките, които са разписани не са базирани на научни изследвания и не са научно обосновани. Считаме, че тези мерки няма да доведат до намаляване на разпространението на инфлуенцата. Нарушава се многократно законодателство, налагат се едни рестриктивни мерки, без това да бъде по никакъв начин планирано. А в крайна сметка птицевъдството подлежи на дългосрочна планиране.   Не може да се спре една дейност от днес за утре. Това ще доведе до унищожаване на птици, които в момента са заредени в инкубаторите, еднодневни пиленца. Това е хуманно към птиците ли? Това ли е стратегията на България за справяне с инфлуенцата? Тоест, да нарушиш един производствен цикъл, който работи, индустриализиран е, има работници, които са вътре. Тези периоди, които са посочени в заповедта, ще доведат до това, че трябва да се освободят работници, което от своя страна ще доведе до една друга криза. Ние наистина се опитваме да насочим мерките в насока на това да се базират на риска, да не слагат всички обекти под един общ знаменател, а да се работи гъвкаво, да се работи целенасочено и там, където има проблем, той да бъде отстранен”, сподели д-р Петкова.

“В петък имаше свикана една спешна среща преди да излезе тази Заповед, по време на която всички птицевъди бяха уведомени за това какво предстои. Мерките, които бяха дадени от страна на птицевъдния бранш, които считахме, че ще помогнат, за съжаление не намериха своето отражение в тази заповед. Надяваме се сега, когато се получиха становищата, които вярваме, че са по-конструктивни, администрацията да предприеме необходимите действия”, заключи тя.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА