Птичи грип пламна в най-голямата ферма за пуйки в Румъния

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Институтът за здравеопазване и диагностика на животните потвърди наличието на вируса на птичи грип H5N1 в пробите, взети от ферма за пуйки Bravcod, разположена в град Кодлеа, окръг Брашов, с брой от 65 000 птици, предаде euromeatnews.

„От 26 януари, веднага след обявяването на подозрението за птичи грип във фермата, се задейства местното оперативно звено на Дирекцията за ветеринарно-санитарна безопасност и безопасност на храните (DSVSA) Брашов, което предприе първите мерки за изолиране на огнището. В същото време местното заболяване Контролният център (CLCB) от окръг Брашов и съседните окръзи беше активиран, както и Централното оперативно звено, ръководено от президента на Националния ветеринарен орган и орган за безопасност на храните (ANSVSA), д-р Александру Николае Бочу.Екип от специалисти от ANSVSA, ръководена от вицепрезидента Данът Пале, отиде във въпросната ферма, за да участва в епидемиологичното разследване и да наблюдава прилагането на процедурни мерки, които имат за цел да предотвратят разпространението на вируса”, се посочва в изпратеното прессъобщение от ANSVSA.

Около огнището е определена 10 км предпазна зона

Около огнището е определена предпазна и надзорна зона, така че са въведени строги ограничения за движение на хора, животни и транспортни средства в радиус от най-малко 10 км.

Има 9 други търговски птицеферми в предпазната зона и 15 в зоната за наблюдение, които се наблюдават постоянно чрез клинични инспекции и вземане на проби.

Ветеринарните здравни служби, заедно с Окръжния полицейски инспекторат и Окръжния инспекторат на жандармерията на Брашов, ограничиха пътищата за достъп до фермите.

Също така бяха сформирани смесени екипи, съставени от специализиран персонал от Дирекцията за ветеринарна санитария и безопасност на храните в Брашов, Прахова, Ковасна, Сибиу, Арджеш, Дамбовица, Бузау, Харгита, Муреш и инспектори на румънската полиция, въз основа на Протокола за сътрудничество по отношение на извършване на съвместни контролни действия по спазване на санитарно-ветеринарното законодателство и безопасност на храните.

Засилен е контролът в близост до ГКПП по търговските маршрути, по които се извършва вътрешнообщностният обмен на живи птици, птиче месо и яйца за консумация и люпене между Румъния и други държави-членки на ЕС, където има птичи грип развиващи се.

Повишен вирусен натиск в Европа

Настоящото епидемиологично развитие на птичия грип в Европа показва повишен вирусен натиск, като са регистрирани огнища, както следва: Полша – 32, Франция – 27, Чехия – 11, Германия – 7 и случаи при диви птици: Германия – 40 , Австрия – 33, Белгия – 20, което обуславя засилване на наблюдението и мониторинга на домашни и диви птици, които според законодателството и специализирани изследвания представляват естествен източник на вируса на птичия грип.

Към момента ситуацията е овладяна, взети са всички мерки за борба с огнището и няма вероятност да се засегне здравето на населението.

Вторично огнище на инфлуенца по птиците с подтип H5N1 беше потвърдено в друга ферма за пуйки, Bravcod SRL – F1 (44 477 птици), на зоотехническата платформа Codlea, разположена в непосредствена близост до фермата, където е диагностицирано първичното огнище, и ново подозрение за наличието на този вирус се появи в друга ферма за пуйки, Bravcod SRL – F5, която принадлежи на същия икономически агент, информира Ветеринарно-санитарния орган и службата за безопасност на храните (ANSVSA).

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА