Пшеницата продължава да поскъпва на световните борси, у нас се запазва равновесието от миналата седмица

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През третата седмица на септември цената на пшеницата в САЩ продължава да се качва и отново поскъпна с още 22 долара до 392 щ.д./тон. Житото във Франция добави 8 евро до 348 евро/тон. В Украйна цената след предишния срив на предложенията от място, вече котира с доставка до Унгария на 290 щ.д./тон, руската цена не се промени – 310 щ.д./тон, съобщават от Софийската стокова борса.

Цената на американската царевица е с минимално движение – плюс 3 долара до 328 щ.д./тон, във Франция плюс 8 евро и 333 евро/тон, а в Русия за втори път надолу с 6 долара до 306 щ.д./тон. Цената на ечемика във Франция добави 9 евро до 315 евро/тон, в Русия спад с 10 долара и 275 щ.д./тон.

Рапицата, която повече от месец се движи синусоидално на Euronext, сега възстановява част от загубите с плюс 24 евро до нива от 605.75 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка октомври-декември, поевтиня с 35 долара до 1280 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар слезе с 6.10 долара, достигайки до 536.90 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките през седмицата са напълно сравними със старите цени: хлебна пшеница в големи количества се търси на 680 лв./тон, сериозно предлагане имаше за 750 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на 615 лв./тон. Предлагането на фуражен ечемик  дава котировки на цена от 665 лв./тон, това на царевица е на 650 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед на 1000 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки продължават да бъдат стабилни, предлагането на зрял фасул слезе на 2664 лв./тон.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements