Проучване: В Молдова преобразуват конвенционалните ябълкови градини в биологични

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Овощарите вече се ориентираха към европейския вместо към руския пазар и трябва да отговорят на търсенето

„От ноември 2022 г. до февруари 2023 г., с подкрепата на програмата USAID Farmer-to-Farmer, изпълнявана от CNFA, ​​ще бъде проведено проучване за осъществимост за прехвърляне на ябълкови градини в Република Молдова към система за биологично отглеждане“, съобщава agrobiznes.md. – Проучването е поръчано от Асоциацията на производителите и износителите на плодове “Moldova Fruct”.

Предвид факта, че много фермери отглеждат сортове ябълки, които са били търсени само на пазарите на Руската федерация, това проучване трябва да предостави алтернативи за навлизане в органичния сегмент на пазара на ЕС.

Необходимостта от това изследване съществуваше отдавна, но стана особено актуална поради трудностите, възникнали при износа на молдовски ябълки за руския пазар след въвеждането на ембаргото и началото на руско-украинския конфликт.

Приблизително 97% от доставките на молдовски ябълки преди това бяха предназначени за руския пазар, като част от тях бяха пренасочени към страните от ЕС, които в тази връзка удвоиха установената квота за този продукт от Република Молдова, както и към страни от Близкия изток.

Тъй като търговската зона на ЕС в момента вижда нарастващо търсене на пресни и преработени органични ябълки и органични ябълкови сокове, Moldova Fruct вярва, че това проучване ще даде възможност на фермерите да вземат решения в полза на органичните продукти и ще послужи като първа стъпка към смекчаване на настоящата криза. засяга молдовските фермери и ще предотврати изсичането на ябълкови градини.

Проучването ще включва анализ на текущата ситуация в сектора за производство на ябълки по отношение на условията на отглеждане, ресурсите, брането, транспортирането, съхранението, преработката и маркетинговите методи.

Ще бъдат разработени и бизнес модели за молдовските производители, преработватели и износители на органични ябълки и сокове.

Авторите на изследването ще предоставят информация за поуките, извлечени от производителите и преработвателите на органични ябълки в Молдова, Полша, Германия и други страни, както и пътна карта за молдовските фермери, правителствени агенции, инвеститори във веригата на стойността на сектора на органичните ябълки.

В момента Република Молдова е сред първите десет износители на ябълки в света с годишно производство от около 500 000 тона, получени от 56 000 хектара овощни градини, от които около 20 процента са суперинтензивни.

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА