Фермерите са на първо място сред всички сегменти на хранителната индустрия, що се отнася до доверието на потребителите. Това показват данните от доклада на Европейския институт за иновации и технологии EIT Food.
Според проучването доверието на потребителите в хранителния сектор обикновено се е увеличило по време на пандемията на COVID-19.
За да измери доверието в хранителната система и доверието в храните, EIT Food изследва 19 800 потребители от 18 европейски държави. Изследването е проведено в сътрудничество с консорциум от общоевропейски академични партньори, включително Университета в Рединг, Европейския съвет за информация за храните, Варшавския университет и др.
Докладът показва, че доверието на потребителите във всички сектори на хранителния сектор, както и в хранителните продукти, се е увеличило с 3-8%. Две трети (67%) от европейските потребители заявяват, че се доверяват на фермерите, в сравнение с 13%, които не вярват.
Търговците на дребно са следващата група с голямо доверие (53% от потребителите). В сравнение с 2018 г. сегментът показа увеличение от седем точки. Това е потенциално свързано с пандемията на COVID-19 и благодарение на факта, че винаги е имало храна.
В същото време доверието в държавните агенции и производителите на храни намалява. По-малко от половината потребители във всички страни (47% и 46%, съответно) заявяват, че се доверяват на тези групи. Междувременно повече от една четвърт от потребителите изразяват силно недоверие към държавните агенции и производителите (съответно 29% и 26%).
Като цяло 62% от анкетираните казват, че хранителните продукти обикновено са вкусни (срещу 16% не) и 55%, че те обикновено са безопасни ( срещу 22% не). Като цяло мъжете и по-младите хора показват повече доверие в показателите за безопасността на храните.