Променят ПРСР заради помощите за преработватели заради войната в Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

По подмярка 22.2 ще бъдат подпомогнати и групи и организации на производителите, пчелари и стопани с малини и ягоди в оранжерии

Правителството одобри петнадесето изменение на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. (ПРСР 2014 – 2020 г.), с което се предвижда осигуряване на условия, при които малките и средни предприятия, преработващи земеделски продукти, групите и организациите на производители и земеделските стопани да получат спешна безвъзмездна помощ, за да преодолеят негативните последици от руското нашествие в Украйна.

С това изменение се създава нова подмярка 22.2. „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“. Финансирането е под формата на еднократна помощ и ще осигури ликвидност, предвид затрудненията, пред които секторът е изправен при преработката или маркетинга на селскостопански продукти. Подкрепа ще се предоставя на територията на цялата страна за микро-, малки и средни предприятия, преработватели на селскостопански продукти, групи и организации на производители.

Промяна предвижда да бъде разширен и обхватът на подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделски стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ за подпомагане на допълнителни чувствителни сектори, като финансовата помощ ще бъде насочена в секторите „Растениевъдство“ – за земеделски стопани, отглеждащи оранжерийни ягоди и малини и „Животновъдство“ – за земеделски стопани, отглеждащи пчелни семейства.

Решението на Министерския съвет не води до въздействие върху държавния бюджет и е в рамките на първоначално зададените параметри на ПРСР 2014 – 2020 г.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА