Топлата зима обърка и рибите, хвърлят хайвера по-рано

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Наблюдават се симптоми за промяна в обичайното време от годината, през което се случва размножаването на някои видове риби по нашето черноморие. Една от най-вероятните причини за това са по-високите температури през зимата, в резултат на глобалните климатични промени. Това споделя доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към БАН за в. „Черно море“.

През тази зима доц. Райков наблюдавал необичайно явление. Още в началото на януари попчетата вече имали зрял хайвер, а това означавало, че размножаването им е започнало много по-рано. Тревожно е изместването във времето на биологичния цикъл на развитие, който се разминава с периода на забрана за техния улов, за да се запази популацията им. Доц. Райков уточнява, че при конкретния случай, който е наблюдавал, става дума за зрял хайвер при големите видове попчета по нашето крайбрежие: черно попче, лихнус и пясъчно попче.

Лихнусът се отличава от другите попчета по своя сравнително голям размер, който може да достигне 35 – 40 см и е сред предпочитаните за улов по нашето крайбрежие.

Общо  в Черно море  има около 22-23 вида, някои разновидности от които са навлезли от  Средиземно море, но няма изследвания, установяващи трайното им заселване в екосистемата.

При създалата се ситуация е необходимо да продължи наблюдението на периода, през който се размножават местните, а също и мигриращите видове риби. Ако се докаже, че това вече не се случва по едно и също време, ще трябва да се мисли за въвеждане на плаващи забрани, споделя доц. Райков. Например карагьозът е важен преходен вид, който трябва да бъде обект на наблюдение. Той се храни в морето, а се размножава в Дунав и при него тези цикли също са от голямо значение. Миграцията му  зависи от доста фактори, като отток на реката, температура на водата и други.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама