Производството на захар в световен мащаб през стопанската 2015/16 г. ще намалее за трети пореден сезон

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Производството на захар в световен мащаб през стопанската 2015/16 г. ще отбележи спад за трети последователен сезон, съобщава agrimoney.com, като се позовава на информация на Platts Kingsman, една от водещите американски компании-доставчици на информационни услуги за бизнеса в областта на енергийния сектор и земеделието.

Причината за това развитие е трайната тенденция на спад на стойността на суровината на световните пазари, в следствие на което се е наложило много преработвателни предприятия, предимно в Бразилия, да затворят врати. Освен това, според анализаторите, много предприятия в Мексико и Бразилия нямат възможност да обновят и развият производствените си възможности, а в ЕС площите засети със захарно цвекло намалявали прогресивно.

Според експертите световното производство ще бъде 177.10 млн.т., което е с 5,25 млн.т. по-малко от консумацията и това създава недостиг на пазара за шеста подред стопанска година. За сравнение през сезон 2012/13 г. производството е било 180.67 т. В същото време консумацията е нараснала с 1.7%.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА