Площите с лозя се свиват с 1%
Минимален спад от 5% на фона на 5-годишната средна стойност на производството се очаква през сезон 2020/21 г, прогнозира докладът за земеделието на Европейската комисия. През сезон 2020/21 г. се очаква производството на вино в ЕС да остане стабилно около 158 милиона hl. Докато в Италия се реализира спад от 12%, а в Португалия спадът е около 7%, то полученото вино във Франция реализира увеличение от 6%, в Германия – с 8% и в Испания – с 9%. В сравнение с 5 години назад средно производството е намаляло във всички страни от ЕС, с изключение на Германия, където има реализиран растеж от 3%, се казва още в доклада.
Прогнозите сочат, че площите, на които ще се отглежда грозде, през 2020/21 г да намалеят с 1% въпреки увеличаването на разрешенията за нови насаждения.
Това може да се дължи на забавяне на реализирането във времето, въпреки че Комисията удължи валидността на изтичащия разрешения за подпомагане на сектора в кризата с COVID-19.
Според данните вътрешната употреба на вино в ЕС може да се увеличи с 2%, водена от нарастващото потребление за „други цели“, включително кризисна дестилация. Въз основа на искания от страните-членки, Комисията е разрешила 7 милиона хл да бъдат използвани за кризисна дестилация, за да облекчим пазара. Не е сигурно обаче, че цялото количество ще бъде дестилирано и дестилацията може да се разпространи в продължение на няколко пазарни години.
През 2020/21 г. вносът на вино в ЕС може да нарасне с 5%, обусловен от внос от Чили и Аржентина, като пазарът на евтино вино се разраства.
Очаква се износът на вино в ЕС да се увеличи през 2020/21 (+ 3% на годишна база), главно за САЩ, благодарение на отмяната на американските ответни мита.