Производителите на плодове и зеленчуци в протестна готовност заради спорна наредба

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В Наредбата за превоз на стоки с висок фискален риск има нелогични за бранша неща, коментират градинари

Производителите от сектор Плодове и зеленчуци са в протестна готовност заради изискванията на новата Наредбата за превоз на стоки с висок фискален риск, съобщи за Агрозона Марияна Милтенова, председател на УС на Националния съюз на градинарите в България. Според изискванията на наредбата превозите на различни храни, включително плодове и зеленчуци, трябва да бъдат предварително регистрирани. По думите на Милтенова включването на вътрешния превоз на плодове и зеленчуци в тази наредба е допълнителна сериозна административна тежест за земеделските стопани у нас.

„Това се отнася не само за пресните плодове и зеленчуци, а и за преработените плодове и зеленчуци. По информация от спедитори се поставят условия, че няма да пуснат стока за експорт, ако няма такива удостоверения, независимо, че стоката е под 3,5 тона.“, коментира Милтенова. Според нея има алогични неща в наредбата.

„Какво става, когато се транспортира стоката от градината до базата за съхранение и сортиране, опаковане? Ако в този момент стопанинът попадне на някой контролен пункт и му потърсят удостоверение и няма такъв номер? А защо да ги пуска, като няма сделка, той транспортира стоката от градината си? Това са неизчистени въпроси, кито касаят нашия сектор и показват, че тази наредба е писана от хора, които нямат представа за фактическата дейност в нашия сектор.“, коментира още председателят на УС на Националния съюз на градинарите.

Според Милтенова има други начини за изсветляване на сектор Плодове и зеленчуци, а административната тежест, която се въвежда допълнително може да доведе до отказ от работата на много стопани, прогнозира още тя.

От бранша настояват за среща с министър-председателя, министъра на земеделието и храните и министъра на финансите, както и плодовете и зеленчуците да бъдат извадени от списъка със стоки с висок фискален риск.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама