БАБХ публикува нова Заповед за обявяване на мерки относно инфлуенцата по птиците

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Д-р Петя Петкова: Надяваме се до есента, когато започва есенния прелет, да бъдем готови и да се защитят птиците посредством ваксинация

След като миналата седмица директорът на БАБХ издаде Заповед относно влошената епизоотична обстановка по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците в цялата страна, снощи бе публикува нова Заповед за обявяване на мерки относно ВПИП. Какви са приложените промени, коментира в интервю за Агрозона д-р Петя Петкова, двм – изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България.

“Това, което е различно спрямо предходната Заповед е, че вече няма прилагане на рестриктивния подход от 21 дни за всички ферми и не се въвежда разрешителен режим. Това са две основни промени, които притесняваха бизнеса и с които БАБХ, променяйки Заповедта от 12 април, са се съобразили, за което благодарим”, сподели д-р Петкова.

“Мерките в тази заповед са базирани на риска и са насочени конкретно към контрол на извършените почиствания и дезинфекция във фермите, което е задължение на бизнес операторите. Същото така се предвижда и предоставяне на маршрутни планове, за да може да се избягва смесване на маршрутите на отделни видове и категории птици. По този начин ще се намали рискът”, допълни още тя.

“Освен това се въвежда и един допълнителен контрол, заедно с МВР и АПИ за нерегистрирани движения на птици, както и за почистване, дезинфекция и биосигурност на транспортните средства. Изключително важен за нас е контролът за движение на птици без ветеринарно-медицинско свидетелство и евентуални движения от нерегистрирани обекти”, поясни Петкова.

“Много се надяваме тези мерки бързо да имат положителен ефект, за да може да се справим с това заболяване, защото ежедневното констатиране на нови огнища е пагубно за целия сектор”, заяви тя.

“Апелираме към всички стопани да спазват мерките за биологична сигурност, да се намали риска от контакти с дивата популация”

“Изключително важно за нас е и, че ще има допълнителен контрол на дивечовъдни стопанства, за да се предотврати контакта с тези птици, които се пускат свободно за отстрел”, допълни още тя.

“Всички сме на мнение, че прилагането на ваксинация срещу инфлуенцата по птиците ще бъде ефективна мярка, защото тя вече доказа своят положителен ефект във Франция. Там имаха стотици огнища, а в момента са по-малко от десет. Започнаха вече разговорите с МЗХ и БАБХ да се стартират теренни проучвания на ваксината и съответно да може да се получи бързо разрешение от ЕК за план за ваксинация. Много се надяваме през есента, когато започва поредния прелет, да бъдем готови и да се защитят птиците посредством тази ваксина”, заключи д-р Петкова.


Още по темата:

Близо 800 хиляди птици са унищожени у нас през 2024 г. заради инфлуенца

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА