През 2013 г. са произведени 211 116 тона плодове – със 70,7% повече спрямо 2012 г., основно поради нарастване на средните добиви. Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район – 28,4% от общото производство за годината, следван от Южен централен район – 25,4%, Северен централен район – 17,2% и Югозападен район – 15,2%. Това се казва в доклад на Министерство на земеделието е храните.
Най-голям относителен дял от общото производство на плодове през 2013 г. заемат ябълките – 26,1%, следват череши – 18,1%, сливи и джанки – 17,8% и праскови и нектарини – 17,7%.
Общите площи, заети с овощни и ягодоплодни култури през 2013 г. заемат 48 240 хектара, като 68,6% от тях са реколтирани (33 086 ха). През 2013 г. се наблюдава увеличение на реколтираните площи с 4,5% спрямо 2012 г., като по продукти то е най-голямо при орехите – 40,3% и по-слабо изразено при черешите – с 8,8% и ябълките – с 4,2%. По-значително намаление на реколтираните площи на годишна база се наблюдава при кайсиите и зарзалите – с 9,5% и прасковите и нектарините – със 7,4%. Нереколтираните площи през 2013 г., от които не е прибрана продукция поради климатични и агротехнически причини, са в размер на 6 107 ха.
През 2013 г. площите с млади, невстъпили в плододаване, овощни насаждения в стопанствата са в размер на 9 047 ха. Най-голям относителен дял от общите площи заемат младите насаждения с орехи – 28%, сливи и джанки – 16%, череши – 15%, ябълки – 7%, праскови и нектарини – 5%. Останалите млади овощни насаждения заемат 29%, което включва насаждения от лешници, бадеми, арония, касис, дюли, къпини и смокини.
Отчетените средни добиви от основните овощни култури през 2013 г. са чувствително по-високи спрямо 2012 г. Най-значително увеличение на средните добиви се наблюдава при крушите – със 107,7% и кайсиите – с 95,3%, следвано от това при вишни, череши, ябълки, сливи и джанки, праскови и нектарини – с между 60 и 85%. При орехите и малините нарастването е по-умерено, съответно с 24,2 и 16,3%.
Експертите на МЗХ очакват може да се очаква известно понижение на производството на праскови, сливи и кайсии през 2014 г. спрямо предходната година, както и относително запазване на производството на ябълки и леко нарастване на това на череши, вишни, ягоди и малини.
През 2013 г. заетите площи с основни медицински и ароматни култури (маслодайна роза, лавандула, валериана, кориандър) са в размер на 24 032 ха, което е с 30% по-малко в сравнение с 2012 г. Реколтираните площи с маслодайна роза, лавандула, мента, маточина, силибум, резене, валериана, кориандър и други медицински и ароматни култури през 2013 г. възлизат на 27 682 хектара – с 13% по-малко в сравнение с 2012 г.