Прогнозираното горещо и сухо време изисква повишено внимание при прибирането на зърното

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

През следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при наднормени температури за второто десетдневие на юли

При царевицата в зависимост от ранозрелостта на хибридите ще се наблюдават различни фази – листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

При слънчогледа ще протича цъфтеж и наливане на семената. Активното водопотребление на културите и отсъствието на валежи със стопанско значение през периода ще доведе до понижение на почвените влагозапаси. В отделни райони от Източна България ще се наблюдава изчерпване на почвените влагозапаси в 50 cm слой, което ще налага прилагането на подходящ поливен режим.

Условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има през по-хладните часове от деня привечер и рано сутрин

През периода трябва да продължат третиранията срещу брашнеста мана, струпясване и плодовите червеи при овошките, срещу оидиум  и шарения гроздов молец в лозовите масиви.

Прогнозираното горещо и сухо време изисква прибирането на зърното да се извършва с повишено внимание и спазване на агротехниката за предотвратяване риска от възникване на пожари в земеделските площи.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements