Прогнозата за зърнената реколта в ЕС се влошава заради сушата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Ранното засушаване е нанесло щети в много страни на континента, казват от Европейската асоциация за зърнени култури

Европейската асоциация за зърнени култури (COCERAL) оценява общата реколта от зърнени култури в ЕС-27 + Великобритания на 289,8 милиона тона в своята четвърта прогноза за реколтата през 2023 г., което е по-малко от 296,7 милиона тона в прогнозата през юни и се доближава до получената през 2022 г. реколта в размер на 290,1 ​​милиона тона, съобщават от COCERAL.

Основната причина за влошаването на прогнозата е, че ранното засушаване в северната част на ЕС имаше по-голямо въздействие от очакваното. Прогнозите за реколтата бяха значително намалени за Германия, България, Дания, Швеция, Финландия и Латвия.

Производството на пшеница (без твърдата пшеница) се очаква да бъде 141,0 млн. тона, което е спад от 142,4 млн. тона в последната прогноза и е значително по-малко от получените 143,6 млн. тона през 2022 г.

Производството на ечемик в ЕС-27+Обединеното кралство през 2023 г. се прогнозира да достигне 54,7 милиона тона, което също е намаление в прогнозата, която бе направена през юни за 56,6 милиона тона и спад в сравнение с 58,6 милиона тона прибран ечемик през 2022 г.

Реколтата от царевица сега се очаква да бъде 60,8 млн. тона, докато предишната прогноза сочеше 61,3 млн. тона. Това обаче ще е увеличение на фона на прибраната през 2022 г. царевица 52,7 млн. тона.

Франция, Германия, Италия, Унгария, Румъния и България се очаква да приберат по-голяма реколта от царевица, след като реколтата през 2022 г. беше засегната от тежка суша и жега.

Реколтата от рапица в ЕС-27+Великобритания се прогнозира на 20,4 милиона тона в сравнение с 21,0 милиона тона в предишната прогноза и прибрани 19,9 милиона тона през 2022 г, се посочва още в прогнозата на COCERAL.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА