Професионални готвачи искат да превърнат Русе в кулинарна столица на Дунав

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

В Русе е създаден Клуб на професионалните готвачи, който има идеята да превърне крайречния град в кулинарната столица на Дунав, съобщава БГНЕС. В клуба вече членуват над 20 души, а обединението е част от Световната асоциация на професионалните готвачи.

Председателят му Ивайло Димитров споделя, че клубът има за цел да помогне на професионалното израстване на готвачите от ресторантьорския бизнес в Русе. “В Русе има много добри условия за развитието на туризма. Като прибавим река Дунав, която свързва 10 държави и 5 столици и 4 млн. потенциални клиенти от Румъния, имаме възможност да популяризираме българската кухня в Европа. Кулинарията е сърцето на ресторантьорския бранш и оттам започва всичко”, посочва Димитров.

Световната тенденция е предлагане на регионална кухня и затова амбицията на клуба е във всеки ресторант да се предлагат местни специалитети, за да се съхранят традициите. Предвидено е формиране на работни групи, които ще посетят градове в Румъния, Австрия и Германия като обмяна на опит. Там кулинарите от България ще организират Седмица на българската кухня в местни заведения, а след това чуждите готвачи ще представят своята традиционна кухня в Русе.

Замислено е и изработване на менюта с екзотични съставки и нетрадиционни съчетания на продукти, които да бъдат създадени с помощта на професионалисти от чужбина. Те ще работят съвместно с учениците от Професионалната гимназия по туризъм, а в края на ноември ще организират и първото кулинарно състезание за Купата на Русе. Победителят ще бъде определен с помощта на т. нар. черна кутия, в която ще има продукти, които не се знаят предварително. Финалистите трябва да приготвят с тях специалитети в рамките на два часа. Плановете са догодина състезанието да се проведе на международно ниво и да бъде включено в календара на Световната асоциация на професионалните готвачи.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА