В Русе е създаден Клуб на професионалните готвачи, който има идеята да превърне крайречния град в кулинарната столица на Дунав, съобщава БГНЕС. В клуба вече членуват над 20 души, а обединението е част от Световната асоциация на професионалните готвачи.
Председателят му Ивайло Димитров споделя, че клубът има за цел да помогне на професионалното израстване на готвачите от ресторантьорския бизнес в Русе. “В Русе има много добри условия за развитието на туризма. Като прибавим река Дунав, която свързва 10 държави и 5 столици и 4 млн. потенциални клиенти от Румъния, имаме възможност да популяризираме българската кухня в Европа. Кулинарията е сърцето на ресторантьорския бранш и оттам започва всичко”, посочва Димитров.
Световната тенденция е предлагане на регионална кухня и затова амбицията на клуба е във всеки ресторант да се предлагат местни специалитети, за да се съхранят традициите. Предвидено е формиране на работни групи, които ще посетят градове в Румъния, Австрия и Германия като обмяна на опит. Там кулинарите от България ще организират Седмица на българската кухня в местни заведения, а след това чуждите готвачи ще представят своята традиционна кухня в Русе.
Замислено е и изработване на менюта с екзотични съставки и нетрадиционни съчетания на продукти, които да бъдат създадени с помощта на професионалисти от чужбина. Те ще работят съвместно с учениците от Професионалната гимназия по туризъм, а в края на ноември ще организират и първото кулинарно състезание за Купата на Русе. Победителят ще бъде определен с помощта на т. нар. черна кутия, в която ще има продукти, които не се знаят предварително. Финалистите трябва да приготвят с тях специалитети в рамките на два часа. Плановете са догодина състезанието да се проведе на международно ниво и да бъде включено в календара на Световната асоциация на професионалните готвачи.