проф. д-р Бойко Ликов: Свободното движение на животни в ЕС крие риск от разпространение на зарази

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Основните проблеми, свързани с безопасността на храните, здравето на животните и растенията през 2015 г. представи проф. д-р Бойко Ликов от Центъра за оценка на риска по време на започналата днес в Гранд хотел София в столицата Осма национална научна конференция на Българския фокален център на EFSA към Центъра за оценка на риска.

Преди да започне с проблемите за тази година, той отбеляза, че през 2014 г. най-сериозен епизоотичен проблем е бил синият език. За 60 дни той е обхванал всички области в страната. След проведена поголовна ваксинация тази година не са констатирани нови случаи у нас, но в различни страни в Европа, е регистриран “коктейл” от серотипове.

По думите на проф. Ликов тази година е интересна, тъй като до септември възникнаха много опасни зоонози. През януари в Бургаска и Силистренска област са констатирани случаи на високо патогенна инфлуенца при птиците. За пръв път у нас заболяването е регистрирано и при домашни птици.

През тази година беше констатиран и случай на заразено 7-годишно дете със западнонилска треска, припомни проф. Ликов. В резултат на това са изследвани 209 коня (25 от тях са дали положителна проба) и 201 кокошки (5 положителни проби) от областите Добрич, Русе, Силистра, Видин, Монтана и Враца. Експертът заключи, че са нужни повече изследвания и съставяне на програма за епизоотичен надзор.

Друг сериозен проблем беше антраксът. Вследствие на клане и обработка на болно животно двама души – в с. Млада Гвардия и с. Оброчище, починаха. Последният смъртен случай на човек преди тазгодишните е бил преди 18 г.

Проф. Ликов се спря и върху бруцелозата по овцете и козите. По думите му, заболяването е можело да се очаква у нас, заради случаите в съседните страни. В контекста на разпространението на заболявания Ликов посочи, че свободното движение на стоки и животни в рамките на ЕС крие рискове. В резултат на бруцелозата през тази година у нас са унищожени 212 кози, 11 овци, 4 крави и 9 кучета. “Рискове създава новото законодателство със схеми за подпомагане на 50 или повече овце или кози майки.”, коментира експертът. По думите му много от стопаните събират от различни ферми животни, за да могат да регистрират необходимия за получаване на субсидия брой и след това връщат животните, което също представлява съществен риск за разпространение на зарази.

През 2012 г. Центърът за оценка на риска е прогнозирал, че през годините 2013, 2014 и 2015 г. ще бъдат регистрирани съответно 5, 8 и 12 епизоотични огнища на туберкулоза по говедата. “Общо взето прогнозата се осъществява”, коментира Ликов. Това заболяване е трудно за диагностициране и трудно за изкореняване, посочи още той.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА