Проектът за нов план за управление на НП Пирин включва 333 км ски писти и 28 пъти нарастване на дърводобива

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

В подготвяния нов план за управление на Национален парк “Пирин” се разрешават ново строителство на ски съоръжения, пътища и писти, добива на дървесина за пари, лова и пързалянето с моторни шейни. За това алармират от коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”, в която членува и WWF, и платформите за дебат и участие „Прозрачни планини“ и „Зелени закони“.

В новия план са използвани проекти разработки за изгреждането на 333 км писти и 113 км лифтови съоръжения, както и увеличение с 28 пъти на дърводобива на територията на парка. Всичко това е забранено от Закона за защитените територии и решенията на ЮНЕСКО – Пирин е част от световното природно наследство на ООН.

Освен това, фирмата „Пролес инженеринг“ ООД, която разработва новия план за управление на Пирин с европейски пари и по поръчка на дирекцията на Национален парк “Пирин”, прави всичко възможно да не допусне до дискусията организациите, които се противопоставят на тези идеи. Тези планове са прокарвани предимно от общините Банско и Разлог и концесионера на ски зона Банско „Юлен“.

В четвъртък, 18 декември 2014 г., в голфклуб до Разлог „Пролес инженеринг“ организира семинар дискусия на дългосрочните цели и ограничения, норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите. Едва във вторник, 16 декември 2014 г., само ден и половина преди дискусията, на сайта „Пролес инженеринг“ беше публикувана документацията, отнасяща се до режимите, нормите и препоръките в новия план.

Става ясно, че планът включва „създаване на по-добри възможности и услуги на нивото на най-добрите практики за развитие на зимни спортове (алпийски дисциплини, дълго бягане, ски-алпинизъм, пързаляне с моторни шейни, хели ски, сноуборд и др.) в съответствие с предложенията на спортни клубове и инвестиционните намерения на общините Разлог, Банско, Симитли и концесионера „ЮЛЕН“ ООД.”

Въведени са 3 зони, в които е разрешено ново строителство: “специална буферна зона”, “зона за туризъм” и “зона на хижите, административните центрове за управление и поддръжка на парковете и спортните съоръжения”.

Припомняме, че след множество писма на граждани през 2011 г., екоминистърът Нона Караджова призна публично, че концесионерът на ски-зона Банско „Юлен” АД ползва (т.е. е изсякъл и отнел от НП “Пирин”) с около 650 декара повече от разрешеното от концесията. Това означава, че около 40% от ски зоната на практика е незаконна и сега се прави опит не само нарушенията да се узаконят, но и да се увеличи многократно заграбването на националното природно богатство.

Отделно се планира в “зоната за опазване на горските, високопланинските тревни, езерни и речни екосистеми” и “зоната за ограничено човешко въздействие” да се разреши “подборното ловуване”, което да поддържа „дивечови запаси при определени възрастова структура, полово съотношение и трофейни качества”.

Опазването на националното и световното богатство на Пирин е гаранция за дългосрочно устойчиво развитие на района.

Коалицията „За да остане природа в България“, „Прозрачни планини“ и „Зелени закони“ призовават всеки гражданин, който се интересува от съдбата на Пирин, да вземе участие в изработването на новия план за управление на НП “Пирин” със становище или предложение. “Прозрачни планини“ вече събира граждански предложения на специално разработена за тази цел електронна платформа.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама