През последните години на рафтовете на супермаркетите в развитите страни се появиха продукти без остатъци от пестициди. Тази алтернатива между органични и конвенционални продукти напоследък се превръща в тенденция.
През 2019 г. беше пусната първата голяма партида зелена салата и консервирана царевица без остатъци от пестициди.
Какво в действителност означава този „етикет“? Това означава, че някои молекули отсъстват или са на нива, по-ниски от прага на количествено определяне. За да заменят фитосанитарните обработки с препарати, земеделските стопани използват алтернативни техники като механично или животинско плевене, биоконтрол – птици, етерични масла или дори мрежи от насекоми, засадени живи плетове и специална резитба за плодни дървета.
Те не отговарят на изискванията за получаване на етикет за биологичен продукт, но показват особен акцент върху зачитането на здравето и околната среда.