Продължителна суша в Тунис застрашава местното земеделие

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Падналото количество дъжд в страната е една пета от нормалното ниво

Тригодишни суши заплашват тунизийските реколти, които са от решаващо значение за разрушената икономика на северноафриканската страна. От септември насам в Тунис са паднали само 110 милиона кубични метра дъжд, което е около една пета от нормалното ниво, предаде НоваТВ.

Служители в Съюза на фермерите и основния профсъюз предупреждават, че зърнените култури ще пострадат, добавяйки допълнителна тежест към съществуващите проблеми с доставките на храна.

Сушата застрашава живота на над 20 млн. деца в Африканския рог

Тъй като изменението на климата се ускори, носейки невероятни горещини в средиземноморския регион през последните лета, зимните дъждове многократно намаляха в Северна Африка, причинявайки проблеми за селското стопанство от Мароко до Тунис. Празните язовири по плодородните северни хълмове и източните равнини тревожат фермерите.

Тунис вече има проблеми с доставките на храни, благодарение на високите световни цени и финансовите затруднения на правителството, които намалиха капацитета му да купува вносна храна и да субсидира местните ферми.

„Време е властите да обявят извънредно положение за водата“, каза Радия Смине от Тунизийската обсерватория за водата. “Ако мълчим, ще стигнем до състояние на жажда. Хиляди семейства ще останат без питейна вода”, добави тя.

Министърът на икономиката Самир Саид каза, че Тунис подготвя проучвания за нови язовири и инсталации за обезсоляване на морска вода, които да бъдат построени в периода между 2023-2025 г.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements