Признание: Българската шарена сол първа в класация с подправки от цял свят

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Българската шарена сол е на първо място в класация на смесените подправки от цял свят, направена от Taste Atlas.

Изданието съпоставя вкусове и аромати от различни държави. Шарената сол успява да победи миксове като известната гарам масала.  Подправката е описана като най-популярната смес в България, използвана в кухнята от десетилетия, предаде LadyZone.

“Тя е с приятен, мек и ароматен вкус, който подхожда на много ястия. Ключовите съставки са червен пипер, сол, мащерка, босилек, кимион, сминдух и салвия. Препоръчва се да се използва с хляб, картофи или сирене.” – пишат от изданието.

Шарената сол всъщност се получава от смесването на билки и подправки, които са различни в различните краища на България. Името “шарена” идва именно от смесването на цветовете. На някои места дори не се слага сол, въпреки че подправката носи същото име.

В книгата “Подправките като храна и лекарство” като задължителна съставка се споменава чубрицата. А по желание може да се добави нещо люто.

В класацията българската шарена сол е получила оценка 4.9 от максимум възможна 5. 

Следващи в списъка са ямайски микс с лук и чесън (Jerk Seasoning), хмели сунели, аржентинска смес с лют пипер, индийската гарам масала, японската шишими тогараши, мексиканска подправка със семена анато и др.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама