Признание: Българската шарена сол първа в класация с подправки от цял свят

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Българската шарена сол е на първо място в класация на смесените подправки от цял свят, направена от Taste Atlas.

Изданието съпоставя вкусове и аромати от различни държави. Шарената сол успява да победи миксове като известната гарам масала.  Подправката е описана като най-популярната смес в България, използвана в кухнята от десетилетия, предаде LadyZone.

“Тя е с приятен, мек и ароматен вкус, който подхожда на много ястия. Ключовите съставки са червен пипер, сол, мащерка, босилек, кимион, сминдух и салвия. Препоръчва се да се използва с хляб, картофи или сирене.” – пишат от изданието.

Шарената сол всъщност се получава от смесването на билки и подправки, които са различни в различните краища на България. Името “шарена” идва именно от смесването на цветовете. На някои места дори не се слага сол, въпреки че подправката носи същото име.

В книгата “Подправките като храна и лекарство” като задължителна съставка се споменава чубрицата. А по желание може да се добави нещо люто.

В класацията българската шарена сол е получила оценка 4.9 от максимум възможна 5. 

Следващи в списъка са ямайски микс с лук и чесън (Jerk Seasoning), хмели сунели, аржентинска смес с лют пипер, индийската гарам масала, японската шишими тогараши, мексиканска подправка със семена анато и др.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА