Приложение ще показва информация за туристически обекти у нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

„За първи път в света чрез приложение във Вайбър ще може бързо и лесно да се споделя информация за туристически обекти в България“, съобщи днес министърът на туризма  Николина Ангелкова. Това е съвместен проект на Министерството на туризма и iLoveBulgaria. Всички, които използват Вайбър в България, ще могат да получават информация за българските туристически обекти чрез платформата iLoveBulgaria. Участие в  събитието са взели изпълнителният директор на iLoveBulgaria Веселин Василев и директорът бизнес развитие на Viber за Централна и Източна Европа и страните от ОНД и директор Телеком партньорства Атанас Райков, съобщиха от ведомството.

Министър Ангелкова уточни, че потребителите ще могат да откриват и да си препращат снимки и информация в чата за националните ни обекти. Тя подчерта, че дигитализацията е основен акцент в Годишната програма за национална туристическа реклама за следващата  година. В началото проектът е включвал 100-те национални туристически обекта, както и нови забележителности. „В момента в платформата има над 250 национални туристически обекта, а общо местата, включени в нея, са над 5000“, допълва Веселин Василев.

Няма нужда от финансиране

За изпълнението на проекта не е нужно финансиране, казва министърът. Тя обясни, че договорът между Вайбър и iLoveBulgaria е на бартерен принцип. При него  платформата предоставя информация за места, а Вайбър – канала за разпространение Чрез използването на дигиталните технологии се очаква развитие в сферата на туризма у нас. Министър Ангелкова определя резултатите от последните 10 месеца като „много обнадеждаващи“. Според данните на НСИ до октомври повече от 8 млн. чуждестранни туристи са посетили България. Това е увеличение от 7,6 на сто. Относно зимния сезон министър Николина Ангелкова предвижда да бъде успешен.  „Прогнозите са за нарастване между 5 и 10 на сто на чуждестранните гости у нас, като през миналия сезон те достигнаха над 1,4 млн., с което се отбеляза увеличение от над 19%“,  обнадеждава тя.

9.4% ръст на международния туризъм от началото на годината

Данните на БНБ за приходите от международния туризъм също сочат нарастване. В периода януари-септември 2017 г. постъпленията възлизат на близо 6 млрд. лв., а ръстът спрямо същите месеци на миналата година е 9,4%. При летните месеци от юни до септември приходите от международен туризъм са около 4,5 млрд. лв. и се отчита нарастване от 7,6 на сто в сравнение с този период година по-рано.

Световни проучвания показват, че масово хората пътуващи с цел почивка, организират цялостния си престои през Интернет. За една година – от юли 2016 г. до юли 2017 г., резервациите чрез мобилни устройства са се увеличили с 37 на сто. Освен това 95% от туристите четат най-малко 7 препоръки, преди да резервират почивката си.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements