През октомври на пчелина: Третиране срещу вароатоза и зазимяване на пчелните семейства

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Как да се грижим за пчелите през октомври – през този есенен месец температурите (особено нощните) рязко спадат. Почти вече няма никаква паша в природата и усилията на пчеларите са насочени към зазимяване на пчелните семейства.

През октомвриима 3 важни дейности, които да направим на пчелина – допълване на зимните запаси от храна (ако има нужда), третиране на пчелите за вароатоза и окончателното зазимяване на пчелните семейства. Също така е важно да предпазим пчелите от евентуални кражби и да сложим мишепредпазителите на прелките, предаде сайта kakda.org.

През октомври последното пило вече се излюпва. Майките са прекратили яйцеснасянето. Пчелите подготвят гнездото за зимуване, като прибират меда по-навътре в празните килийки, освободени от последното пило. Те обаче не запълват всички килийки в средата на гнездото с мед, а оставят на питите срещу входа свободни площи, върху които образуват зимното кълбо.

Третиране срещу вароатоза

Сега трябва да се извърши последното есенно третиране на пчелните семейства срещу пчелната въшка /браулоза/ и вароатозата.След полагане на необходимите грижи за развитие и запасяване на семействата, през октомври пчеларят трябва да ги зазими, но не покъсно от края на месеца. Пчелните семейства трябва да се зазимяват с млади майки от добър произход, които да заменят дефектните и стари майки.

Количеството и качеството на храната са най-важни за благополучното презимуване на пчелните семейства

В кошерите Дадан-блат и Лежак трябва да се остави най-малко 14-18 кг мед, според силата на семейството и характера на зимата в района, като всяка пита не бива да съдържа по-малко от 1,5-2 кг мед. Медът за зимната храна трябва да бъде нектарен, течен и предимно запечатан. На 1-2 пити трябва да има цветен прашец, който се поставя към потоплата вътрешна страна, като най-добре е този прашец да бъде залят с мед и запечатан от пчелите.

На входовете на кошерите се поставят предпазители против мишки

Преглеждат се покривите на кошерите да не текат. През зимата кошерите трябва да бъдат обърнати с входовете на юг или югоизток, за да са запазени от нахлуването на студените северни ветрове и да се огряват по-добре от обедното слънце, като по този начин пчелите се подтикват към по-редовно облитане. Пчелинът се огражда и се осигурява спокойно зимуване на пчелните семейства.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА