През миналата година сме произвели по-малко оранжерийни зеленчуци в сравнение с предходната година

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

През 2014 г. производството на оранжерийни зеленчуци е в размер на 91,5 хил. тона, което е с 2,5% по-малко спрямо предходната година. Това се казва в годишния аграрен доклад на Министерство на земеделието и храните.

В сравнение с 2013 г., оранжерийното производство на краставици нараства с 9,2%, до 44 514 тона, което формира близо 49% от общото производство на оранжерийни зеленчуци през годината. Отчита се значително увеличение на производството на салати и марули – с 20,8% спрямо 2013 г. Оранжерийната продукция от домати през 2014 г. намалява незначително на годишна база – с 1,3%. По-сериозен спад се регистрира при производството на корнишони – с 68,2% и на сладък пипер – с 30,6% до 2 915 тона.

Оранжерийно производство на основни зеленчуци от реколти 2013 и 2014 г.

Видове зеленчуци Реколта `2013 (тона) Реколта `2014 (тона) Изменение 2014/2013 г.
Домати40 55840 041-1,3%
Пипер – сладък4 1982 915-30,6%
Краставици40 76344 5149,2%
Корнишони1 110353-68,2%
Салати и марули3 1593 81720,8%
Други зеленчуци (без гъби)1 6941 6940,0%
Общо 93 826 91 482 -2,5%

Източник: МЗХ, отдел “Агростатистика”

За наблюдаваното увеличение на производството на някои от основните оранжерийни култури допринасят по-добрата агротехника на отглеждане и постепенното повишаване на качеството на продукцията, водещо до по-добрата й реализация. Голяма част от произведените български оранжерийни зеленчуци се насочват към страните от ЕС.

Реализирани са 96% от произведените зеленчуци, като 66% от тях са предназначени за търговската мрежа. Зеленчуците, предадени в предприятията за промишлена преработка са 18%, за собствена консумация – 13% и за износ – 3%.

През 2015 г. тенденцията е за запазване на оранжерийните площи за производството на основните зеленчукови култури – краставици, домати, пипер, салати, марули и репички. Продължава процесът на модернизиране на съществуващите оранжерии, както и създаването на нови, прилагащи съвременни технологии за производство на качествени и отговарящи на европейските изисквания ранни зеленчуци.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама