През миналата година сме произвели по-малко оранжерийни зеленчуци в сравнение с предходната година

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

През 2014 г. производството на оранжерийни зеленчуци е в размер на 91,5 хил. тона, което е с 2,5% по-малко спрямо предходната година. Това се казва в годишния аграрен доклад на Министерство на земеделието и храните.

В сравнение с 2013 г., оранжерийното производство на краставици нараства с 9,2%, до 44 514 тона, което формира близо 49% от общото производство на оранжерийни зеленчуци през годината. Отчита се значително увеличение на производството на салати и марули – с 20,8% спрямо 2013 г. Оранжерийната продукция от домати през 2014 г. намалява незначително на годишна база – с 1,3%. По-сериозен спад се регистрира при производството на корнишони – с 68,2% и на сладък пипер – с 30,6% до 2 915 тона.

Оранжерийно производство на основни зеленчуци от реколти 2013 и 2014 г.

Видове зеленчуци Реколта `2013 (тона) Реколта `2014 (тона) Изменение 2014/2013 г.
Домати 40 558 40 041 -1,3%
Пипер – сладък 4 198 2 915 -30,6%
Краставици 40 763 44 514 9,2%
Корнишони 1 110 353 -68,2%
Салати и марули 3 159 3 817 20,8%
Други зеленчуци (без гъби) 1 694 1 694 0,0%
Общо 93 826 91 482 -2,5%

Източник: МЗХ, отдел “Агростатистика”

За наблюдаваното увеличение на производството на някои от основните оранжерийни култури допринасят по-добрата агротехника на отглеждане и постепенното повишаване на качеството на продукцията, водещо до по-добрата й реализация. Голяма част от произведените български оранжерийни зеленчуци се насочват към страните от ЕС.

Реализирани са 96% от произведените зеленчуци, като 66% от тях са предназначени за търговската мрежа. Зеленчуците, предадени в предприятията за промишлена преработка са 18%, за собствена консумация – 13% и за износ – 3%.

През 2015 г. тенденцията е за запазване на оранжерийните площи за производството на основните зеленчукови култури – краставици, домати, пипер, салати, марули и репички. Продължава процесът на модернизиране на съществуващите оранжерии, както и създаването на нови, прилагащи съвременни технологии за производство на качествени и отговарящи на европейските изисквания ранни зеленчуци.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА