През миналата година сме произвели по-малко оранжерийни зеленчуци в сравнение с предходната година

През 2014 г. производството на оранжерийни зеленчуци е в размер на 91,5 хил. тона, което е с 2,5% по-малко спрямо предходната година. Това се казва в годишния аграрен доклад на Министерство на земеделието и храните.
В сравнение с 2013 г., оранжерийното производство на краставици нараства с 9,2%, до 44 514 тона, което формира близо 49% от общото производство на оранжерийни зеленчуци през годината. Отчита се значително увеличение на производството на салати и марули – с 20,8% спрямо 2013 г. Оранжерийната продукция от домати през 2014 г. намалява незначително на годишна база – с 1,3%. По-сериозен спад се регистрира при производството на корнишони – с 68,2% и на сладък пипер – с 30,6% до 2 915 тона.
Оранжерийно производство на основни зеленчуци от реколти 2013 и 2014 г.
Видове зеленчуци | Реколта `2013 (тона) | Реколта `2014 (тона) | Изменение 2014/2013 г. |
Домати | 40 558 | 40 041 | -1,3% |
Пипер – сладък | 4 198 | 2 915 | -30,6% |
Краставици | 40 763 | 44 514 | 9,2% |
Корнишони | 1 110 | 353 | -68,2% |
Салати и марули | 3 159 | 3 817 | 20,8% |
Други зеленчуци (без гъби) | 1 694 | 1 694 | 0,0% |
Общо | 93 826 | 91 482 | -2,5% |
Източник: МЗХ, отдел “Агростатистика”
За наблюдаваното увеличение на производството на някои от основните оранжерийни култури допринасят по-добрата агротехника на отглеждане и постепенното повишаване на качеството на продукцията, водещо до по-добрата й реализация. Голяма част от произведените български оранжерийни зеленчуци се насочват към страните от ЕС.
Реализирани са 96% от произведените зеленчуци, като 66% от тях са предназначени за търговската мрежа. Зеленчуците, предадени в предприятията за промишлена преработка са 18%, за собствена консумация – 13% и за износ – 3%.
През 2015 г. тенденцията е за запазване на оранжерийните площи за производството на основните зеленчукови култури – краставици, домати, пипер, салати, марули и репички. Продължава процесът на модернизиране на съществуващите оранжерии, както и създаването на нови, прилагащи съвременни технологии за производство на качествени и отговарящи на европейските изисквания ранни зеленчуци.