През миналата година са декларирани 500 хил.т. продадено сурово мляко, а двойно по-голямо е количеството произведена суровина в страната. Това каза Симеон Присадашки, зам. председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България и собственик на мандра „Жоси“, след пресконференция, инициирана от АМБ.
Ролята на контролните органи е да правят проверки за качеството на произведените млечни продукти от мандрите, а не медиите да хвърлят такива твърдения в публичното пространство, каза още Присадашки. По думите му това нарушава доверието в крайния потребител и е тревожно, защото в действие е нелоялна конкуренция.
По регламент контролните органи трябва да извършват проверките в мандрите, но те не са достатъчни, защото производителите обикновено са предупредени за тях. Ето защо е необходимо да се правят проверки за качеството на продуктите в търговската мрежа, които излизат от мандрите. Колкото може трябва да се намали продажбата на така наречените „продукти без име“ или тези в насипно състояние, каза Симеон Присадашки.
Категоричен е, че има случаи, в които Българска агенция по храните не дава публичност на нередности, които вече е установила при проверки в мандрите. В същото време се появяват фалшиви „черни списъци“ на производители, които вредят на имиджа на българските производители.
По повод днешната публична защита на бранша след „черния списък“, който се разпространява в публичното пространство и който съдържа фирми, производители на некачествени млечни продукти, Симеон Присадашки каза: „Опитваме се да стигнем до източника на този списък, но той се разпространява в различни жълти сайтове. Хората следят и тези сайтове. Вече 6 месеца доказваме, че нямаме сестра, а нашата фирма никога не е произвеждала сирене и кашкавал с растителна мазнина, нямаме технология да го направим дори и да искаме.“
„Целта ни беше да се разграничим от тези публикации и да покажем, че те оронват престижа на български дружества. Нека, ако някой има доказателство, да го представи!“, каза Симеон Присадашки.
Лилия Александрова