Предварителните данни на „Агростатистика” на МЗХ, посочени в Ситуационно-перспективен анализ на плодове и зеленчуци сочат, че през 2014 г. в страната са произведени 168,6 хил. тона плодове от овощни видове. Това е с 20,1% под нивото от 2013 г.
При почти всички основни овощни култури е регистриран спад на реколтираните площи (общо с около 22%). При повечето от тях това е в съчетание и с по-ниски средни добиви като причина за тях са неблагоприятните климатични условия през годината – слани, измръзвания, обилни дъждове и градушки.
От МЗХ отчитат, че в резултат на комбинация от съществено намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив, производството на орехи, кайсии, сливи, вишни и малини се е понижило с между 16,8% и 76,2% спрямо предходната година. Най- засегнати са орехите. Производството на круши и праскови е спаднало чувствително – съответно с 26% и 18,2%. Това се дължи главно на намаление на реколтираните площи, докато средните добиви от тези видове остават близки до тези от 2013 г. Въпреки съществено по-малкото реколтирани площи, през 2014 г. продукцията от ябълки се задържа около нивото от предходната година (-0,9%), поради увеличение на средния добив до най-високото ниво за последните пет години, сочи анализът. При черешите и лешниците също има ръст на средния добив, но е недостатъчен, за да компенсира намалението на реколтираните площи. Единствено производството на дюли се повишава в сравнение с 2013 г. (с 56,2%), въпреки че остава в ограничено количество, отчитат от “Агростатистика”.