Преработвателите не купуват БГ праскови, започва изкореняване на овощни градини

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Тази година българските преработватели отказаха на производителите у нас да преработват техните праскови, каза за “Агрозона” Живка Гроздева, член на Асоциацията на овощарите в България. По думите й аргументите са били, че качеството на гръцките праскови е по-добро и че вече са си изпълнили заявките. Грозева каза, че голям преработвател в страната е заявил, че няма да купува плодове от сдружения, а само от избрани от него единични производители.

“Моето лично обяснение е, че действително българският преработвател е много зависим от гръцкия производител”, каза овощарят. Заради тази зависимост и свръхроизводството на компотни праскови в южната ни съседка тази година производството на родните стопани залежавало и в крайна сметка се стигало до изхвърлянето му или в по-добрия случай насочване към производители на алкохолен концентрат. Компотната праскова няма никаква реализация на десертния пазар и затова не можела да са реализира другаде, а гръцки тирове стигали и до Румъния, посочи още Живка Гроздева.

И цената се определя от Гърция

В същото време цената на българската компотна праскова била смехотворна, каза Гроздева, започнала от 40 ст, достигнала е “измъчени” 50 ст, стойността в южната ни съседка била същата, а качеството на гръцките плодове не било по-добро. Изкупната цена на компотните праскови се определя от Гърция, коментира още производителят.

Леко разведряване има в момента на пазара на компотна праскова у нас, тъй като пикът на гръцкото производство отминал и гръцки преработватели проявили интерес към късната българска продукция. Тя обаче била в малки количества, а и този интерес не променя загубите на родните производители през юли до средата на август.

Няма пазар и за прясна консумация

“Българският преработвател не е много патриотично настроен”, категорична е Живка Гроздева и допълва, че за поредна година няма пазари и за десертната праскова и нектарина. По думите й родните производители практически нямали възможност за износ, не защото качеството на продукцията е лошо, а заради субсидиите, които получавали другите европейски производители за експорт. Заради това подпомагане цената на родната продукция била висока за чуждите пазари. Малко по-добър бил пазарът за нектарината у нас, тъй като производителите на този плод са по-малко. За тези стопани обаче имало друг проблем – в страната нямало преработка на нектарини преработвали и при поражения от градушка, единствената възможност за реализацията им била те да бъдат закарани до Гърция на цена 4 евро цента за килограм, при условие, че беритбата им струвала 15 ст/кг.

Живка Грозева посочва, че на срещи с производители на праскови станало ясно, че отглеждането на този плод у нас е изключително нерентабилно, затова фермери започвали да изкореняват праскови, за да ги заменят с череши, кайсии или ядки.

Плодовете от други страни – без ДДС

Огромен е проблемът с реализацията на компотни праскови, потвърди и Слави Трифонов от Националния съюз на градинарите за “Агрозона”. По думите му само от платформата за реализация на продукция “Градинария” можело да се съди, че у нас има поне 1000 тона компотна праскова, която залежава, а цената била 30 ст/кг. Голямо количество вече се предлагало и за ракия.

Огромен проблем, който вече 10 години остава нерешен на родните производители, е и фактът, че за плодовете от чужбина не се начислява ДДС, затова и преработвателите предпочитат да се снабдяват с продукция отвън, каза Слави Трифонов. Начисляването на ДДС товари българските фермери и намалява конкурентоспособността им, стана ясно от думите му.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА