Преработватели: Има малко запаси на дървесина, може да преустановим производството

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

По информация на преработвателите в момента запасите със суровина са малки и това ги поставя пред реална ситуация за преустановяване на производството поради липса на дървесина, стана ясно по време на среща на заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов с представители на неправителствени организации. Той проведе работни срещи с членове на Асоциацията на преработвателите на дървесина в България и с представители на БУЛПРОФОР.

Зам. министър Чамбов заяви, че ресурсът в страната е достатъчен да подсигури дървопреработвателната промишленост, при запазване на съществуващите мощности, изцяло с местна суровина.

Очакванията на бизнеса в ситуацията на недостига на суровина е държавата да бъде в активна позиция и да разпредели ресурса от държавните гори, което ще позволи прогнозируемност и ритмичност на доставките.

„Ще търсим баланс между всички преработватели“, посочи заместник-министърът.

В разговорите бе поставен въпросът за осъществяване на продажби на дървесина за производствени нужди в мярка тон или пространствен кубичен метър, с което ще се минимализират спекулативните и субективни преизчисления при превръщането на дървесината в плътен кубичен метър.

По време на срещите бяха обсъдени и възможностите за нормативни промени

Заместник-министър Чамбов информира, че има възможност за подобни изменения и уточни, че в момента се работи по промяна на Наредба №18/2015 г. за инвентаризация и планиране в горските територии.

Представителите от бизнеса считат, че е необходимо изготвяне на задълбочен анализ за развитието на държавния горски сектор през последните десет години, както и на горите като цяло. Сред обсъжданите теми бе и квалификация на кадрите и необходимостта да бъдат разработени обучителни програми и цялостна визия за обучение както на служителите, така и на работниците чрез откриване на национален център за повишаване квалификацията на кадрите.

В заключение те изразиха увереност, че въведения със Закона за горите Национален съвет за горите скоро ще възобнови своята работа и ще бъде в полза за ръководството на министерството, за което те изразяват своята ангажираност и подкрепа заявената реформа в горите да бъде реализирана на практика.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА