Премиерът на Словакия разкритикува мерките срещу Русия като безсмислени

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Премиерът на Словакия Роберт Фицо разкритикува санкциите на ЕС срещу Русия като лишен от смисъл жест, който ще се отрази неблагоприятно върху перспективите за растеж, предава euractiv.com. Заради мерките срещу нея, наложени в контекста на украинската криза, руската страна наложи едногодишно ембарго върху млечните и месните продукти, плодовете и зеленчуците от Европейския съюз, Щатите, Канада, Австралия и Норвегия.

Според анализатори  с този си ход Русия ще си нанесе тежък удар, който що доведе до ръст на цените и инфлация, които ще окажат силно влияние на потребителите. Европейските фермери от своя страна се опасяват, че пренасищането на пазара с плодове и друга продукция жестоко ще подкопае цените, които те могат да си позволят.

След срещата на земеделските експерти през миналата седмица Дачиан Чолош – комисарят по земеделските въпроси, каза, че ще предприеме мерки за стабилизиране на пазара в началото на тази седмица. Мерките ще са насочени основно към нетрайните плодове и зеленчуци, ще са пропорционални и ефективни, каза еврокомисарят.

Чолош добави, че действа механизъм за мониторинг на пазара, който оценява секторната пазарна информация бързо и ефективно, както и че представители на страните членки ще се срещат ежеседмично, за да обсъждат ситуацията до изхода от кризата.

ЕК вече е обявила подкрепа за производители на праскови и нектарини, които вече страдат от ценови колапс заради руските мерки.

Износът на селскостопански стоки към Русия се оценява на 11 млрд. годишно като представлява 10% от всички продажби на ЕС в сектора.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама