Прекомерното азотно торене разваля картофите

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

За производството на качествени бланширани картофи е необходимо прецизно управление на азотното торене. Твърде високите нива на азот правят продукта уязвим на физически промени и изменения, свързани с въздействието на микробите и със съдържанието на хранителни вещества като така цялостно влияят на качеството на картофите.

До този извод са стигнали изследователи от Университета в Катания, които са изучавали ефектите от азотното торене и времето за съхранение, както и  пакетажа върху готовите за пържене картофи.

Промяната в качеството е била оценявана на база фактори като промяна  на цвета и текстурата, микробиологичните параметри и съдържанието на биоактивни компоненти. Резултатите показват, че по-високо съдържание на азот (използване на 280 кг/ха) причинява бързи промени в цвета, намалява твърдостта и води до по-бързо развитие на бактерии и плесени, докладват изследователи, цитирани от freshplaza.com.

Големите количества азотен тор водят до по-ниско съдържание на витамин С, както и до по-бърза загуба на хранителна стойност по време на съхранение.
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА