Прекомерното азотно торене разваля картофите

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

За производството на качествени бланширани картофи е необходимо прецизно управление на азотното торене. Твърде високите нива на азот правят продукта уязвим на физически промени и изменения, свързани с въздействието на микробите и със съдържанието на хранителни вещества като така цялостно влияят на качеството на картофите.

До този извод са стигнали изследователи от Университета в Катания, които са изучавали ефектите от азотното торене и времето за съхранение, както и  пакетажа върху готовите за пържене картофи.

Промяната в качеството е била оценявана на база фактори като промяна  на цвета и текстурата, микробиологичните параметри и съдържанието на биоактивни компоненти. Резултатите показват, че по-високо съдържание на азот (използване на 280 кг/ха) причинява бързи промени в цвета, намалява твърдостта и води до по-бързо развитие на бактерии и плесени, докладват изследователи, цитирани от freshplaza.com.

Големите количества азотен тор водят до по-ниско съдържание на витамин С, както и до по-бърза загуба на хранителна стойност по време на съхранение.
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама