Прехвърляме си барбун с гърците, изнасяме почти 100 % от “царската риба”

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

България изнася почти 100 % от уловеният барбун в Черно море за Гърция. Това съобщи пред „Агрозона“ Емил Милев, председател на сдружение „Черноморски изгрев“. Цената върви от 2 до 4 евро за кг. Южните ни съседи много държат на качеството и ако барбунът е добре охладен, плащат повече.

Преди време рибари съобщиха, че срещат трудности с реализацията на рибата, защото на българския пазар тя не се консумира. Фактите обаче показват, че има засилен внос на барбун в България от южната ни съседка. Въпреки че нашите улови са добри, вносът многократно превишава родната риба по пазарите.

Същевременно есенните риби вече се появиха в морето и то в големи количества. Рибарите се хвалят с добър улов на сафрид, трицона, барбун, има малки количества чернокоп. Паламудът е в голямо изобилие  – на излизане се вадят около 200 до 700 риби, коментира Емил Милев. Леферът е много малко, но предстои да се появи.

Цената на есенните риби варира според улова. Малък улов – голяма цена и обрат

barbun
Съседите в Гърция предлагат разнообразни блюда с барбун.

ното, ако се хване повече риба цената пада. Паламудът се продава около 10 лв. килограма. В момента сафридът върви между 5 и 6 лв. на едро за килограм, а за крайните потребители килото е около 8 лв.

В този сезон не се лови калкан. Когато се появи сафрид, уловът на калкан спира и се възобновява чак декември месец. Не се лови и защото няма пазари по българското крайбрежие.  През декември месец пък се гони добра цена от турска страна и деликатесната риба се изнася почти изцяло за там.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама