Прехвърляме си барбун с гърците, изнасяме почти 100 % от “царската риба”

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

България изнася почти 100 % от уловеният барбун в Черно море за Гърция. Това съобщи пред „Агрозона“ Емил Милев, председател на сдружение „Черноморски изгрев“. Цената върви от 2 до 4 евро за кг. Южните ни съседи много държат на качеството и ако барбунът е добре охладен, плащат повече.

Преди време рибари съобщиха, че срещат трудности с реализацията на рибата, защото на българския пазар тя не се консумира. Фактите обаче показват, че има засилен внос на барбун в България от южната ни съседка. Въпреки че нашите улови са добри, вносът многократно превишава родната риба по пазарите.

Същевременно есенните риби вече се появиха в морето и то в големи количества. Рибарите се хвалят с добър улов на сафрид, трицона, барбун, има малки количества чернокоп. Паламудът е в голямо изобилие  – на излизане се вадят около 200 до 700 риби, коментира Емил Милев. Леферът е много малко, но предстои да се появи.

Цената на есенните риби варира според улова. Малък улов – голяма цена и обрат

barbun
Съседите в Гърция предлагат разнообразни блюда с барбун.

ното, ако се хване повече риба цената пада. Паламудът се продава около 10 лв. килограма. В момента сафридът върви между 5 и 6 лв. на едро за килограм, а за крайните потребители килото е около 8 лв.

В този сезон не се лови калкан. Когато се появи сафрид, уловът на калкан спира и се възобновява чак декември месец. Не се лови и защото няма пазари по българското крайбрежие.  През декември месец пък се гони добра цена от турска страна и деликатесната риба се изнася почти изцяло за там.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА