Предложение: Затвор за произведители на храни, които влагат повече добавки

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Затвор за производителите, които влагат в храните повече добавки, отколкото са записали в рецептурника, това предвижда нов закон за храните, който в момента се подготвя от екип на аграрното министерство и браншовите организации от хранителната индустрия.

Предлага се разминаването между истинския състав на продуктите и написаното на етикетите да се счита за документална измама с подлагане на риск на човешкото здраве, уточни Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, която е в работната група по новия законопроект, пише в. “Монитор”.

В момента много фирми от сектора правят храни, които нямат покритие с обявената рецептура, уточни тя. Обикновено в манджите има повече консерванти и стабилизатори от обявените на етикета, а несъответствието се хваща само когато стане инцидент. В подобна ситуация се предвижда и опцията да се затваря предприятието.

Кметовете пък ще бъдат санкционирани с тлъсти глоби, ако си траят за незаконни цехове за храни в общината, гласи проектозаконът.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА