Предложение: Без данъци за субсидии до 100 000 лева

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Ако се приеме, предложението ще се прилага чак след положително решение от страна на ЕК за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи

Да се приложат данъчни облекчения за земеделските производители през 2022 г, предлагат народните представители Иван Христанов, Росен Костурков и Иван Манев в законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, който ще бъде представен на заседанието на Комисията по земеделието, храните и горите в Парламента. Според предложението „физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, които са получили субсидия или друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони, могат да ползват данъчно облекчение като намалят сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 с размера на получената през годината субсидия, съответно подпомагане от двата фонда, до размера на годишните данъчни основи преди намалението, но с не повече от 100 000 лв.“

Според документа данъчните задължени лица трябва да са реализирали дейност по производство на непреработена растителни и животинска продукция.

Данъчното облекчение ще се прилага след постановяване на положително решение от страна на Европейската комисия за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи, е записано в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона. При условие на положително решение до 30 април 2024 г. от страна на Европейската комисия, данъчното облекчение може да се приложи и за 2023 г., се казва още в предложението на народните представители.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА