Предлагат данъчни облекчения за изкупуване на родни биопродукти

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Да има специални  данъчни облекчения към преработвателите, които целенасочено изкупуват българска биопродукция. Това предложи пред Агрозона доц. Владислав Попов, директор на Агроекологичния център в Аграрния университет, както и координатор по биоземеделие по българохоландския проект Новото тракийско злато. В България вече има обединение на производители на сусам в Източните Родопи, което се подпомага с техника и маркетинг по проекта, допълни Попов. Според него другото нещо, което веднага може да се случи е да се намерят стратегически инвеститори и да се направят борси за биозеленчуци. Пазар за такива зеленчуци и плодове има, на хората им омръзна да купуват подобия на домати и чушки, които влизат от трети страни, допълни Попов.

От няколко месеца е регистрирано логото „Новото тракийско злато” и всеки, който произвежда био може да го сложи на продуктите си като гарант за качество след договор с фондация „Авалон”. Щемпелът може да фигурира от всякакъв вид биохрани, до спално бельо, кърпи, сапуни и коозметика, уточни доцентът. Той предупреди, че в случаите, когато има злоупотреби с логото и се ползва без договор, вероятно е фондацията да потърси правата си по съдебен път.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама