Представят два нови сорта фъстъци и сусам в открит ден в Садово

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Събитието ще се проведе на 14 септември

Как се произвеждат фъстъци и сусам и кои са най-новите сортове, които са с марка разработени в Института по Растителни Генетични Ресурси – (ИРГР) Садово ще бъдат представени по време на открит ден на фъстъци и сусам в института.

Традиционната обиколка на производствените площи с фъстъци в Садово е планирана за 14 септември, съобщават от Селскостопанска академия (ССА).

Мястото на срещата е производствената база на Семенарска къща – Садово ООД, в стопанския двор на село Чешнегирово. Началото ще бъде дадено в 9:30 часа.

Час по-късно е планирано посещение на семепроизводствен посев сусам и представяне на сорт „Аида“ с технология на отглеждане.

Следва посещение на семепроизводствен посев фъстъци сортове „Лотос“, „Канна“ и „Гранат“ с демонстрация на прибираща техника за фъстъци и откриване на производствена линия за заготовка на семена фъстъци.

В опитното поле на Институт по Растителни Генетични Ресурси – (ИРГР) Садово на Селскостопанска академия ще бъдат представени при сусама сорт Невена, а при фъстъците най-новия сорт Адата, който е в изпитателен период в ИАСАС, както и популярните в страната сортове „Калина“, „Кремена“ и „Цветелина“.

Заинтересованите лица трябва да потвърдят участието си до 9 септември на телефон 0894 463 833, уточняват организаторите от Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ и Семенарска къща – Садово ООД.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама