Предизвикателствата на стратегията “От фермата до трапезата” обсъждаха представители на хранителната индустрия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Европейският зелен пакт, който е нова стратегия за растеж ни дава повече от това, което отнема. Той показва как да променим нашия начин на живот и работа, на производство и потребление, така че да живеем по-здравословно, а предприятията да станат по-новаторски. Това каза днес д-р Светла Чамова, председател на Съюза по хранителна промишленост при Федерацията на научно-техническите съюзи при откриването на кръглата маса Стъпка по стъпка по пътя „От фермата  трапезата“, която се проведе съвместно с Института по агростратегии и иновации.

Стратегията „От фермата до трапезата“ е ключов елемент от Европейския зелен пакт, очертаващ пътя, по който до 2050 г. Европа ще се превърне в първия климатично неутрален континент. Документът обхваща цялата производствена верига – производство, доставка и потребление на храни.

Устойчивото производство и  потребление на храни са условия да се превърне Европа в лидер на световната трансформация и по този начин, чрез растежа да добием конкурентни предимства, каза Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на безалкохолните напитки. Трябва да превърнем хранителната система в справедлива, здравословна и екологична. Това означава на първо място да направим така, че цялата  хранителна верига да оказва неутрално или положително въздействие върху околната среда. Да съхраняваме и възстановим хранителните ресурси, а не просто да ги черпим. Трябва да си помогнем, опазвайки водите, земите и въздуха и здравето на животните и растенията. Стратегията цели да запазим биологичното разнообразие и да спрем процеса на неговата загуба, коментира експертът.

Обезпечаването на продоволствената сигурност също е изключително важно, особено в контекса на пандемията COVID. Тя показа колко е важна връзката между всички елементи на хранителната верига. Стратегията цели също така да осигурим обществено здраве на достъпна цена.

Конкретните цели на стратегията вече бяха оповестени на европейско ниво – 50% намаляване на употребата на пестициди. Загубите на хранителни вещества да бъдат намалени с поне 50% без да се застраши плодородието на почвата, което води директно до намаляване използването на торовете с поне 20 на сто. Друга важна цел е намаляване на антимикробните средства за селскостопанските животни с 50%. Осигуряването на хуманно отношение към животните е стара цел на ЕС, но въпреки това постигнатите досега резултатите не са достатъчни. Поне 25% от общата земеделска земя да бъде ангажирана с биологично земеделие и да се опитаме да се увеличат биологичните аквакултури е друга цел, посочена от Величкова, която се спря на всички цели на стратегията.

Основното предизвикателство в стратегията „От фермата до трапезата“ е да се постигне справедлива и щадяща околната среда продоволствена система  чрез балансиране на целите, каза от своя страна Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение „Храни и напитки България“.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА