Изработените ножове в България са много по-качествени и много по-добри от китайските, които не се правят от стомана. Единствено можем да кажем, че германската изработка на нож е по-добра от българската. Това каза Тодор Лалев, майстор-ножар от Националната занаятчийска камара, цитиран от ИА „Фокус“. „Изработването на един нож е много сложа работа, защото е свързана с много материали и много труд. Ножарството е труден занаят, но е много добър, тъй като хората използват ножовете и те са много търсени”, допълни още Лалев.
На въпрос, какво представлява ножарството като занаят, Тодор Лалев отговори: „Ножарският занаят е свързан с доста операции. Ножът се изработва с 4×13 – немска стомана, която се оформя, след това се закалява и започва да се оформя. След оформянето на ножа, той преминава през едно полиране и най-накрая вече се слага самата дръжка. Вече след като бъдат сложени дръжките, ножът се минава с германска паста, за да бъде лъскав. Както виждате изработката на един нож се състои от много операции”.
Майстор Тодор Лалев каза още, че ножарството замира. „Преди в завода работехме 570 майстора, а сега сме останали 4-5 човека. Да, ножарството е занаят, но го обичаме и го правим с удоволствие. Ножарите не можем без занаята си”, заяви Тодор Лалев.