Пред изчезване ли е ножарството в България?

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Изработените ножове в България са много по-качествени и много по-добри от китайските, които не се правят от стомана. Единствено можем да кажем, че германската изработка на нож е по-добра от българската. Това каза Тодор Лалев, майстор-ножар от Националната занаятчийска камара, цитиран от ИА „Фокус“. „Изработването на един нож е много сложа работа, защото е свързана с много материали и много труд. Ножарството е труден занаят, но е много добър, тъй като хората използват ножовете и те са много търсени”, допълни още Лалев.

На въпрос, какво представлява ножарството като занаят, Тодор Лалев отговори: „Ножарският занаят е свързан с доста операции. Ножът се изработва с 4×13 – немска стомана, която се оформя, след това се закалява и започва да се оформя. След оформянето на ножа, той преминава през едно полиране и най-накрая вече се слага самата дръжка. Вече след като бъдат сложени дръжките, ножът се минава с германска паста, за да бъде лъскав. Както виждате изработката на един нож се състои от много операции”.

Майстор Тодор Лалев каза още, че ножарството замира. „Преди в завода работехме 570 майстора, а сега сме останали 4-5 човека. Да, ножарството е занаят, но го обичаме и го правим с удоволствие. Ножарите не можем без занаята си”, заяви Тодор Лалев.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА