Празникът на черешата започна днес в Кюстендил и ще продължи с фолклорни концерти, изложения на занаяти, кулинарни състезания, туристически обиколки и много други. Тази година събитието ще трае три дни – до неделя, 26 юни.
Традиционно първият етап на празника преминава под надслов – „Черешата в занаятите”. Десетки занаятчии от цялата страна подреждат свои изделия в Градската градина. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата – кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.
В събота, 25 юни, ще започне фолклорният празник “Черешчица род родила”. Предвидена е богата художествена програма, в която състави, танцови формации и индивидуални певци ще представят магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор. Ще има изложба- базар на череши и черешови произведения, изложение на занаятчии и производители, арт-работилница за деца, конкурси за най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив щанд.
Предвидено е представяне на перспективни сортове череши за страната и района от Института по земеделие – Кюстендил.
Организиран е и велопоход до село Раждавица, като туристическа обиколка за разглеждане на плодородните места в подножието на Конявската планина. Безплатна туристическа обиколка на град Кюстендил ще има в 14 ч. и 16 ч. От 17 ч. следва туристически маршрут до лесопарк „Хисарлъка”. Посещение на Акропола на Пауталия.
Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще открие празника в неделя. Събитието ще се състои от 11:00 ч. Тогава ще започне и кулинарната надпревара „Череши в кухнята” с Милица Гладнишка, която е с начало 11.00 часа и в нея ще участват ученици от различни професионални гимназии от Благоевград, Петрич, Дупница, Кюстендил, както и от читалищата.