Прасковите тази година с по-ниско качество заради мраз и градушки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Празникът „Златна праскова“ стартира след дни

Качеството на тазгодишната реколта от праскови е по-ниско, става ясно няколко дни преди започването на 19-то издание на празника „Златна праскова“, който традиционно се провежда в Сливенско. „Късните студове и градушка са оказали негативно влияние върху прасковената реколта в Сливенско“, съобщи пред БТА кметът на село Гавраилово Димитър Андреев. И тази година селото ще е домакин на празника на прасковата, при който си дават среща производители, преработватели, търговци, научни институти и фирми, предлагащи препарати за растителна защита.

Ниските температури през април са довели до измръзване на някои от сортовете, а градушка е унищожила плодовете в много прасковени градини в Сливенско. Очаква се и като качество, и като добиви тазгодишната реколта да бъде по-лоша.

Тазгодишното деветнайсето издание на “Златна праскова” ще се състои на 29 юли, като организатори са община Сливен, Министерството на земеделието, кметство, читалище “Слънце – 1928” с. Гавраилово, Институт по овощарство – Пловдив, Национална служба за съвети в земеделието и Сдружението “Българска праскова” ООД.

За първи път през тази година в празника „Златна праскова“ ще участват и представители на Национална селска мрежа (НСМ), които ще представят повече информарция за подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” и подмярка 4-2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”, съобщават от НСМ.

Звеното на управление на НСМ ще представи и информация за най-актуалния индикативен график за 2021 по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, който към момента е в процес на одобрение от Комитета по наблюдение на ПРСР и ще бъдат представени договореностите по новата ОСП 2023-2027.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА