Половината от цветните пъпки на прасковените и кайсиевите дръвчета са измръзнали. Това съобщи председателят на Сдружение “Българска праскова” Коста Петров.
Причина за измръзване на овошките е драстичното падане на температурите в края на февруари, пише dariknews.bg. По поречието на река Тунджа термометрите са отчели до -17°, казва специалистът. Кайсиите са по-пострадали, при сливите и черешите загубите не са така големи.
Председателят на сдружението отбелязва, че подобни студове могат да предизвикат апоплексия при дръвчетата. Болестта се развива, когато сокодвижението в овошките е започнало и при рязко понижаване на температурата, те замръзват. Това води до изсъхване на дръвчетата.
В Сливенска област се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Прасковите са около 16 000 дка, а близо 3000 дка са насаждения със сливи и джанки, 8000 дка пък заемат черешите.