Пожар на зърнените борси! Пшеницата вече поскъпна с 12 евро/тон, а царевицата с 11 евро/тон

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Цените на зърнените култури непрекъснато се повишаваха вчера на международните борси, особено на европейските. Към обяд котировката на пшеницата Matif вече се бе повишила с над 12 евро за тон спрямо петъчната цена. Подобно увеличение има при царевицата, от 11 евро на тон.

Това е първият ден на търговия, след като в събота Руската федерация обяви, че се оттегля от безопасния коридор за износ на зърно от Украйна. Може да се каже, че това беше най-бурния ден за котировките на пшеница и царевица.

Покачването на цените започна плахо вчера сутринта, но след като новините за блокиране на Черно море започнаха да се засилват, поскъпването на пшеницата и царевицата също се ускори.

В 12:21 ч. вчера цената на пшеницата Matif за декемврийски договори достигна 349,75 евро за тон, което е ръст от 12,25 евро спрямо цената на отваряне на борсата.

При царевицата поскъпването е по обяд беше с 11 евро за тон до 348 евро за тон.

Пшеницата също поскъпна много на американския фондов пазар. В Чикаго пшеницата с доставка през декември поскъпна с повече от $44 за бушел до $873,25 за бушел. При царевицата увеличението е $15,75 на бушел, при цена от €696,50 на бушел, с договор за доставка през декември.

Турция ще продължи усилията си по т.нар инициатива за зърно, насочена към износ на зърно от Украйна през хуманитарния коридор в Черно море, въпреки колебанията на Русия, каза турският президент Ердоган в понеделник.

Споразумението за безопасен износ на украински продукти през Черно море беше подписано на 22 юли в Истанбул от представители на Украйна, Русия, Турция и ООН. Споразумението е сключено за 120 дни, т.е. до 19 ноември, с възможност за удължаване.

Въпреки оттеглянето на инициативата от страна на Русия, 12 товарни кораба, натоварени със зърно, напуснаха Украйна в понеделник и потеглиха през хуманитарния морски коридор в Черно море към Турция.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА