Повишаване на температурите и благоприятно време за дълбока оран

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

В края на миналата седмица, на места в Западна България като Видин, Кнежа, София и Кюстендил, както и в Тракийската низина – Пловдив и Чирпан, бяха регистрирани минимални температури от порядъка на минус 10-11°С. Тези стойности биха могли да бъдат опасни за късно засетите есенни посеви зимуващи във фаза поникване и начално листообразуване, при по-продължително задържане, както и в условия без снежна покривка. Това съобщава Дукена Жолев, агрометеоролог при НИМХ.

След краткотрайното застудяване, през следващия период агрометереологичните условия ще претърпят промяна. До средата на месеца се окачват наднормени температури, но среднощните им стойности ще се запазят под биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и посевите ще запазят състояние на покой.

За тази седмица не се прогнозират съществени валежи, а ниското ниво на влагозапаси при зимните житни култури, продължава да бъде необичайно ниско за сезона. На места с под 60% от ППВ. За сравнение, в началото на зима, която не е предшествана от есенно засушаване, почвените влагозапаси в сто сантиметров слой обичайно достигат нива близки до ППВ.

Очакваното относително сухо време през седмицата ще бъде подходящо за провеждане на дълбока оран, на междуредрови обработки в лозовите и овощни масиви, с които се унищожава голяма част от зимуващите форми на редица вредители като хоботници, молци, плодови оси и други. Предвидените положителни дневни температури ще позволят извършване на зимни растителнозащитни пръскания при овошките, уточняват още от Департамент “Метеорология” към Националния институт по метеорология и хидрология.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА