Повечето засята пшеница в Добричко вече поникна

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Около 70 на сто от засятата пшеница в есенната кампания в Добричкия регион вече е поникнала, съобщи професор д-р Иван Киряков, завеждащ “Селекция на зърнено-житните и бобовите култури” в Добруджанския земеделски институт.

Добричка област е лидер в страната в производството на зърно и през тази стопанска година земеделските стопани са засели над 1 262 000 декара с хлебната култура.

Въпреки че в края на септември в региона паднаха валежи по 30-40 литра на квадратен метър, топлото време и вятърът “подсушиха” полето, коментира професор Киряков нуждата от влага. По думите му въпреки засушаването, има време там, където полетата още не са се раззеленили, пшеницата да поникне и да се закали за зимата. Ученият добави, че в минали стопански години пшеницата е пониквала дори през януари-февруари и реколтата е била добра.

Заради по-топлото време обаче в някои масиви са се появили житни мухи, които “атакуват” централното стъбло на растението и то загива, добави професор Киряков. От Добруджанския земеделски институт препоръчват на зърнопроизводителите да следят и за популацията на полските мишки, за да не мигрират вредителите в полетата с младата пшеница.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements